Nieuws - 28 september 1995

Student, Stephan

Student, Stephan

In Duitsland krijgen de studenten absoluut minder financiele ondersteuning. Je bent daar zo'n 1000 tot 1200 Mark per maand kwijt. Ik krijg maar 200 Mark beurs terwijl hier iedereen een beurs heeft. Verder krijg ik zo'n 700 Mark van mijn ouders en de rest verdien ik bij. Dat is zo'n 100 tot 300 Mark en hangt af van mijn uitgavenpatroon.

Ik werk ondermeer op de boerderij van mijn oom bij Keulen. Dit weekend ga ik weer naar huis, in de buurt van Bonn. Het reizen per bus of trein gaat in Nederland bijzonder goed. Wat me vooral opvalt is dat er bijvoorbeeld op zondagavond na acht uur nog bussen rijden. In Duitsland moet je dan maar een taxi nemen. Ook rijden de treinen hier zeer frequent.

Ik vind het wel jammer dat ik geen OV-jaarkaart krijg, terwijl ik wel collegegeld betaal. In Kiel, waar ik studeer, krijgen we alleen een semesterticket voor een beperkt deel van Kiel. De busverbindingen in Kiel zijn beperkt en in het spitsuur overvol. Dus fietsen alle studenten. Als je in Bonn of Keulen studeert is je actieradius een stuk groter.

Aan de universiteit van Kiel studeren zo'n 25.000 studenten op een bevolking van 250.000 inwoners. Het is de stad van waaruit veerboten naar Scandinavie vertrekken. Er zijn redelijk wat discotheken en een goed theater. Maar het is niet een cultureel Mekka zoals Berlijn of Munchen. Studentenverenigingen, zoals hier in Wageningen, zijn er niet of nauwelijks. Natuurlijk wel een aantal kroegen waar overwegend studenten komen.

Ik ben hier nu drie weken en het bevalt me goed; de mensen op de afdeling zijn heel aardig. Ik blijf vier maanden met een Erasmus-beurs en volg drie vakken: Milieu-economie, agrarische economie en modellen in agrarische economie.

Het studiejaar begint in Duitsland pas weer op 25 oktober. We hebben in de zomer drie maanden vakantie. In die maanden kun je (her-)examen doen maar ook werken bij bijvoorbeeld een groothandel in tractoren of een yoghurtproducent. Dat is de enige manier om een idee te krijgen van onze toekomst op de arbeidsmarkt.

Hier in Wageningen is de landbouwfaculteit zeer groot. In Kiel is de agrarische faculteit inhoudelijk veel smaller. Studierichtingen zoals biologie of erfelijkheidsleer vallen daar buiten de landbouwfaculteit. Ik volg hier een cursus Nederlands, maar daar heb ik nog niet veel van opgestoken, anders had ik je wel in het Nederlands te woord gestaan.