Wetenschap - 2 oktober 1997

Student, Siemen

Student, Siemen

Student, Siemen
Er waren nogal wat mensen die zich afvroegen waarom ik een stage over wijn in Frankrijk wilde doen. In Wageningen draait alles immers om de fermentatieprocessen die bier, yoghurt en kaas als product opleveren. Maar die processen zijn goed te vergelijken met de fermentatie van druiven
Ik heb voor Frankrijk gekozen omdat ik wel naar het buitenland wilde, maar niet aan de andere kant van de wereld terecht wou komen. Verder leek het me een goede manier om een taal te leren. Dat is wel gelukt. Overigens had ik op de middelbare school Frans als eindexamenvak gedaan
In Frankrijk kun je wel vergeten dat ze bijvoorbeeld Engels spreken. Ook de wetenschappelijke publicaties zijn alleen in het Frans. Als ze al in 't Engels publiceren, dan gebeurt het regelmatig dat artikelen teruggezonden worden omdat ze slechts met veel moeite te begrijpen zijn. Het is me tijdens mijn stage in Bordeaux overkomen dat ik naar voren geschoven werd, ik sprak immers als enige voldoende Engels, om aan een groep buitenlandse bezoekers uit te leggen wat het instituut deed. Ik heb toen maar wat verteld over mijn eigen onderzoek
Bordeaux kent vier universiteiten; een daarvan heeft aparte faculteit voor wijnkunde. Die faculteit bestudeert alles wat met de productie van wijn te maken heeft. De grondsoort, de groei van druiven, de pluk, de selectie van druiven en de fermentatie
Ik heb me daar bezig gehouden met de fermentatie van druiven. Daarbij gaat het om twee processen. De fermentatie die alcohol als product oplevert en de fermentatie die appelzuur, wat aan wijn een wrange smaak geeft, omzet in melkzuur, wat zachter van smaak is
Soms loopt dat proces spaak en gaan de bacterien die voor de omzetting moeten zorgen massaal dood. Mijn onderzoek moest de oorzaken ophelderen, waarbij de hypothese was dat bacteriofagen, een soort virussen voor bacterien, de schuldigen zouden zijn. Ik trof wel grote hoeveelheden bacteriofagen aan maar die waren niet de oorzaak. Het leuke aan dit onderzoek was dat ik diverse chateaux bezocht heb om monsters te verzamelen
Na mijn stage in Frankrijk heb ik nog een stage bij Heinz Tomatenketchup gelopen. Een product dat zijn enorm lange houdbaarheid niet te danken heeft aan allerlei kunstmatige conserveermiddelen maar aan een heel natuurlijke manier van conserveren, met zout, suiker en zuur
Nu werk ik nog paar weken op de vakgroep en dan ga ik solliciteren. Daar ben ik nog niet aan toegekomen. De afgelopen tijd heb ik het met mijn afstuderen en de organisatie van de Veluweloop te druk gehad

Re:ageer