Nieuws - 21 maart 1996

Student, Servaas

Student, Servaas

Studeren is wel wennen. Sommige dingen vallen mee, andere vallen tegen, bijvoorbeeld op kamers wonen. Thuis kan ik naar buiten lopen en buiten bezig zijn. Dat is hier, op negen hoog, toch even anders. En thuis was het allemaal gemakkelijker, met eten koken en zo.

Eerst woonde ik ergens anders op de Rijnsteeg in onderhuur. Dat was een behoorlijke chaos, maar dat ligt mij wel. Er waren altijd mensen op bezoek; er was altijd wel iemand die tijd had om te kletsen.

Voor mij, maar ook voor vele andere eerstejaars, is het de kunst regelmaat te vinden. Want zonder regelmaat komt er van studeren niet veel terecht. Gelukkig is de afdeling waar ik nu zit een stuk rustiger.

In mijn vrije tijd doe ik wat aan zaalvoetbal, maar veel stelt dat niet voor. Verder ga ik wel eens naar het etablissement hier beneden, wat lamballen. Hobby's heb ik niet echt, of het moet de piano zijn die op mijn kamer staan. Daar speel ik af en toe wat op, voor de aardigheid.

De studie vind ik best interessant, maar die is toch niet wat ik ervan gedacht had. Eigenlijk wil ik boer worden, maar dat is tegenwoordig niet op te brengen als je vader dat niet is. Daarom dacht ik theorie en praktijk te combineren met Ontwikkelingstudies. Ik ben er inmiddels achter dat de Landbouwuniversiteit toch wel heel technisch is. Ontwikkelingstudies bestaat voor een groot deel uit vakken als sociologie en economie. Maar omdat ik op het vwo geen beta-pakket had, vallen vakken als statistiek, biologie en wiskunde me zwaar. Bij mij ontbreken de knobbels daarvoor. En de studie is sterk op de derde wereld gericht, maar ik denk niet dat ik naar de tropen wil. Ik betwijfel of ik wel moet doorgaan.

Mijn vader werkt bij de Rabobank; we wonen in een heel klein dorpje, Steensel, onder Eindhoven. Na het vwo had ik wel naar een middelbare agrarische school kunnen gaan, maar dat is toch een hele andere belevingswereld. Ik heb een tijdje gewerkt als hovenier; dan merk je dat ook. Daar hoef je niet aan te komen met verhalen over wat er in Afrika aan de hand is. In zo'n vak als hovenier raak je afgestompt. Daar staat tegenover dat je na een studie ook in een verplichtende sfeer terecht komt. Dan moet je carriere maken, dat is ook een keurslijf. Misschien ga ik gewoon geschiedenis of filosofie studeren in Nijmegen. Of ik ga een vak leren, meubelmaken bijvoorbeeld.