Nieuws - 6 juli 1995

Student, Sebastiaan

Student, Sebastiaan

Deze zomer ga ik naar een zogenaamd plantenkamp op Terschelling. Dat wordt georganiseerd door de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Vorig jaar was ik op een insektenkamp. De begeleiding is steeds in handen van ter zake kundige leden. Via de NJN kende ik Wageningen en Droevendaal al en daarom studeer ik hier. En omdat ik een voorliefde heb voor wiskunde doe ik agrosysteemkunde. Eerlijk gezegd wist ik van andere universiteitssteden niets.

Ik ben als student agrosysteemkunde geen vreemde eend in de bijt op Droevendaal. Er zijn nog twee eerstejaars agrosysteemkunde, ook overtuigde Droevendalers voor zover ik weet. Ik wordt niet voor technocraat versleten, alleen krijg ik opmerkingen in de barak over de vier boterhammen die ik 's morgens bij het ontbijt eet. Dat zijn er altijd exact vier, vandaar. Ik heb mijn tweede jaar af. Dat is niet bijzonder snel. Ik en drie van de vijf jaargenoten haalden in een jaar de proppen.

Onlangs hebben we het vak systeemkunde en strategisch informatiemanagement gehad. Dat gaat bijvoorbeeld over de barcode onderop blikjes Coca-Cola, niet te verwarren met de streepjescode. De barcode is door een matrixprinter aangebracht en geeft aan waar en wanneer een produkt is gemaakt en bovendien wie bijvoorbeeld de toeleveranciers waren. Daarmee kun je achterhalen wie verantwoordelijk is, als bijvoorbeeld kwalitatief onvoldoende produkten op de markt terecht zijn gekomen.

Wat ik met de studie ga doen weet ik nog niet. Dat is ook wel typisch voor systeemkunde en voor NJN'ers; die zijn breed geinteresseerd en inzetbaar. Je kunt als agrosysteemkundige overal terechtkomen. Ik stel in ieder geval niet de eis dat het iets met natuur of landbouw te maken moet hebben.

Naast de NJN en mijn studie speel ik klarinet bij Jazz Wageningen. Verder doe ik nog aan hockey. Wat dat betreft ben ik wel een uitzondering op Droevendaal. Bij de vereniging WMHC hebben we in principe geen studententeams. Uitzondering is het vijfde, dat uitsluitend door leden van Ceres wordt bemand. Zij trekken hun eigen koers en je ziet ze ook niet zo gauw op de club. Overigens loopt het aantal studenten terug en daar proberen ze wat aan te doen, geloof ik.

Mijn achternaam is bijzonder, dat klopt. Maar ik zou niet weten waar die vandaan komt. Vanavond opperde ik tijdens het eten nog dat het iets Russisch is. Maar eigenlijk interesseert het me niet. Ik ga niet in de familiegeschiedenis duiken; ik ken mijn opa en oma en dat zijn genoeg voorouders.