Nieuws - 14 november 1996

Student, Ralph

Student, Ralph

Misschien begin ik met mijn zusje een zaak in de binnenstad van bijvoorbeeld Arnhem. Dat lijkt me wel wat en we hebben het er wel eens vaag over gehad. Overigens moet zij nu niets hebben van de horeca. Zij werkt als kapster, in een dorpje in de buurt van Breedenbroek waar zij met mijn ouders woont. Dat ligt in de Achterhoek tegen de Duitse grens.

Ik ga daar nog ieder weekend naar toe. Als ik vrijdag thuiskwam was het eerst eten en dan naar de scouting. Op zaterdag had ik dan de harmonie waarin ik drum speel. En op zondagochtend was het voetballen. Het is inderdaad een vreemde combinatie van hobby's. Bij het voetbal vinden ze me een watje omdat ik op scouting zit. En bij de scouting vragen ze zich af wat ik bij de harmonie moet.

Ik zit nu in het vierde jaar van de middelbare hotelschool. Ik had ook voor de hotelschool in Apeldoorn of Almelo kunnen kiezen, maar de Wageningse hotelschool staat bijzonder goed aangeschreven. Dat hoorde ik via kennissen; de vakbladen bevestigen dat. Eigenlijk had ik al op de mavo het idee om naar Wageningen te gaan. Maar ik was toen nog vrij jong, net zestien. Daarom heb ik eerst de havo gedaan.

Omdat ik de mavo vrij makkelijk heb afgewerkt ging het in 4-havo mis; ik dacht er te makkelijk over. De vakschool heb ik niet fluitend gedaan; het is soms flink aanpoten. Dit jaar bestaat, net als het derde jaar, uit een half jaar stage en een half jaar school. Voorheen was het hele derde jaar stage. Die verandering is ingevoerd met de introductie van de modulering. Dat houdt in dat je negen deelcertificaten kan halen en dan een diploma krijgt. Het voordeel van dit systeem is dat je altijd een paar certificaten, een soort deeldiploma's, meekrijgt als je de school niet afmaakt.

In het laatste jaar moeten we kiezen uit een aantal differentiaties zoals zalenverhuur, catering of restaurantmanagement. Dat laatste heeft mijn voorkeur. Als ik die richting op ga zal het inderdaad betekenen dat ik weinig in de keuken sta. Maar dat is niet erg, hoor. Ik denk er ook over om door te studeren. Ik ben net 22 en dat is een goeie leeftijd om werk te zoeken en te vinden. Maar ik weet niet wat voor baan ik wil hebben. Bovendien kan je niet meer leren als je werkt.