Nieuws - 2 februari 1995

Student, Ralf

Student, Ralf

Mijn vriendin heeft al gevraagd of ze hier op Dijkgraaf 1a kan slapen als het water de Haarweg binnenstroomt. Daar hebben ze de piano al op pootjes gezet; een lichte paniek heerst daar. Ik zie geen problemen door het hoge water. Ook al reikt het bij een dijkdoorbraak tot onze verdieping. Het heeft wel iets grappigs; ik zal er niet wakker van liggen. Waarmee ik niet alle ellende wil bagatelliseren.

Ook de Middelbare Vakschool, waar ik de richting Banket doe, kan onder water komen, maar daar zijn nog geen voorbereidingen getroffen. De zeven ovens zijn sowieso niet te verplaatsen en allerlei andere apparaten hebben wel wieltjes maar die verrijd je niet gemakkelijk.

Dit is mijn zesde jaar in Wageningen, hoewel de opleiding vier jaar duurt. Het eerste jaar woonde ik met een paar LU-studenten in een huis aan de Riemdijkstraat. Ze hebben me wegwijs gemaakt in Wageningen. Vorig jaar ben ik gezakt voor mijn examen; dit jaar haal ik het wel. Na school wil ik naar het buitenland. Dat ligt niet zo voor de hand als voor de LU-studenten. Maar er is nog zoveel te leren, bijvoorbeeld in, banketland nummer 1, Zwitserland. Ik ben geen doorsnee-bakker. Veel studenten op school werken in het weekend en alles draait om hun auto.

Mijn vriendin blijft hier als ik naar het buitenland ga, want ze heeft nog paar jaar te gaan. Het is puur toeval dat ze Humane Voeding doet. Ik ken haar van de scouting, van de stam, een los-vast onderdeel van de Wageningse scouting Die Wiltgraeff. Zij is leidster van een groep vijf- tot zevenjarigen: de Bevers. We komen iedere tweede woensdag bij elkaar. Dan bespreken we route-technieken, kompas en kaart, gaan we zwemmen, primitief koken of pionieren; met touw en palen een toren of familieschommel bouwen. Binnenkort hebben we het jaarlijkse Winterkampeerweekend. De bestemming is nog geheim; eerdere jaren wandelden we op de Veluwe en in de omgeving van Soest.

Onze stam bestaat uit zo'n 15 studenten uit heel Nederland. Daardoor vinden ideeen uit allerlei scoutinggroepen hun weg naar ons. Die Wiltgraeff is inderdaad een bijzondere scoutinggroep. Ze winnen geregeld prijzen, maar het gaat om gezelligheid en teamgeest.