Nieuws - 29 juni 1995

Student, Mike

Student, Mike

De afdeling is nu zwemmen, maar ik ben thuis gebleven om te studeren voor een herexamen, met de gordijnen dicht. Even doorzetten en dan heb ik volgende week donderdag mijn proppen binnen. Ik doe deze week een herexamen over celwanden, organellen, protoplasten en de grondleggers van de microbiologie. Tja, dat hygiene is best een moeilijk examen met zo'n veertig meerkeuzevragen. Het is zaak om bij ouderejaars examens te regelen, het boek te lezen en alles uit je hoofd te leren. Dan moet het goed gaan. Over hygiene moet ik later als manager mijn kader kunnen voorlichten, de gevolgen van gebrek aan kennen en je personeel de instrumenten geven om hygienisch te kunnen werken. Dat is je verantwoordelijkheid als manager.

Het herexamen doe ik omdat ik voor het reguliere examen waterpokken kreeg. Daarvoor had ik al twee nachten liggen rillen in bed van de koorts. Twee examens, scheikunde en biologie, heb ik ondanks de koorts gemaakt. Maar toen zei een jongen op de afdeling dat ik in mijn gezicht rode vlekjes had. Het jeukte toch al op mijn hoofd, mijn rug, werkelijk overal. Toen ben ik maar naar de dokter gefietst die me meteen weer naar huis stuurde. Een meisje op de afdeling kreeg ook waterpokken, maar die was er minder ziek van. Tot overmaat van ramp moest ik direct na de examens drie weken stage lopen in een ziekenhuis in Doetinchem. Daarvan is de eerste week niet doorgegaan.

Dit eerste jaar is een beetje een pechjaar. Net voor de examens sneed ik nog een pees door in mijn pink. In de kroeg zette ik mijn glas weg en daarbij greep ik in een kapot glas. Ik heb toen in het gips gelopen en heb het practicum Koken alleen van de zijlijn meegemaakt. Ondanks oefeningen bij de fysiotherapeut komt het nooit helemaal goed.

Toch gaat de studie boven verwachting. Ik heb veel steun aan mijn broer gehad. Hij studeert aan de universiteit en hielp me aan een kamer op Dijkgraaf. Bij hem werk ik op de pc aan de talloze verslagen die we moeten maken. En via hem heb ik mensen leren kennen die me hielpen met allerlei vakken, zoals natuurkunde en scheikunde. Je moet weten dat ik niet zo'n snelle leerling ben en ook mijn ouders verwachtten niet dat het zo goed zou gaan. Maar als je initiatief toont en mensen om hulp vraagt, dan lukt het wel.