Nieuws - 8 augustus 1996

Student, Marcel

Student, Marcel

Ik ben allang geen student meer, dus pas ik eigenlijk niet in deze rubriek. Maar voor mij zijn de introductiedagen een heel bijzondere week en dus wil ik er wel iets over vertellen. Ik neem zelfs vakantiedagen op om weer lid te kunnen zijn van de technische commissie. Ik vind het leuk om als TC'er achter te schermen betrokken te zijn. Meestal word je ingezet voor de dingen waar je goed in bent. Omdat ik een rijbewijs heb moet ik dus geregeld met busjes rijden. Bijvoorbeeld ergens buiten Wageningen volleybalnetten of in Nijmegen een enorme soepketel ophalen.

Vooral het popconcert vind ik leuk: decors opbouwen, licht installeren. Ik heb al heel wat beroemdheden zien optreden. Vorig jaar was het Two brothers on the fourth floor, maar ik heb ook Raymond van het Groenewoud gezien en - het beste optreden tot nu toe - Slagerij Van Kampen.

Het theaterelement heeft me altijd al geboeid. Zo heb ik ook wel eens in schouwburg De Junushoff gechangeerd bij de bekende dansgroep Introdans. Dat soort dingen, het op en af sjouwen van decorstukken, voordoek bedienen, dat grijpt me. Daarom ben ik al jaren actief bij de musicalvereniging Sempre Sereno.

Het is nu voor de vijfde keer dat ik TC'er ben. Verder ben ik al drie keer mentor geweest. Een oude zak tussen al die nuldejaars? Dat zal wel. Ieder jaar denk ik weer: Dit is het laatste keer. Tot nu toe heb ik een paar keer verstek laten gaan. Drie jaar geleden zat ik in China om daar een paar lezingen te geven en zo'n veertien universiteiten te bezoeken. Vervolgens ben ik met de Trans-Siberie-Express naar Moskou gereisd om daar nog een lezing te geven. Een leuke reis, maar toch jammer dat ik de introductiedagen gemist heb.

Het is voor de Commissie Algemene Introductiedagen, die geheel uit studenten bestaat, steeds moeilijker om ieder jaar genoeg TC'ers te vinden. Dat komt door zaken als de tempobeurs waar studenten tegenwoordig mee te maken hebben. We merken het ook in het verenigingsleven en bij de orkesten. Je moet soms stad en land afbellen voordat je bijvoorbeeld een student vindt die bas-klarinet speelt. Toevallig hebben we er bij Sempre wel een, een hele goeie ook.

Het studeren ligt wat ver achter me. Ik woon nu al dertien jaar in Wageningen en heb de afgelopen vier jaar gewerkt aan mijn promotie over tarwe. Daarvoor was ik voor vier jaar verbonden aan het Centrum voor Plantenveredelings- en Reproduktieonderzoek van de Dienst Landbouwkundig Onderzoek. Nu schrijf ik mijn proefschrift, terwijl ik leef van allerlei baantjes.