Nieuws - 30 maart 1995

Student, Joris-Jan

Student, Joris-Jan

Autosport is mijn grootste passie, vooral de Formule I. Vrijdags begint dat met uitzendingen over de trainingen en dan op zaterdag en zondag de wedstrijden. Als ik na mijn studie geld heb koop ik een huis met een garage. Dan kan ik sleutelen; het liefste aan een Citroen SM, als ik die te pakken kan krijgen. Die auto was voor z'n tijd al heel modern, sportief en gebaseerd op de veel bekendere Citroen DS. De DS is bekender als snoek. Van de SM reden er, zo'n twintig jaar geleden, maar 1100 rond in Nederland.

Tegenover Argo, in het souterrain van dat dijkhuis, werd altijd gesleuteld en daar stond vaak zo'n Citroen SM buiten, naast allerlei andere klassiekers zoals een Ferrari en veel kleine Alfa Romeo's. Daar bleef ik altijd even kijken. Elke zaterdag werk ik in een garage; werkplaats opruimen, auto's naar klanten brengen en monteurs helpen. Daar steek ik qua sleutelen wel wat van op.

Qua studie lig ik nu een jaar achter, de proppen vielen me tegen, hoewel ik het VWO zonder stampen haalde. Volgend trimester begin ik aan mijn eerste afstudeervak... iets met grensvlakchemie en silica-deeltjes. Die deeljes worden gebruikt in de gaschromatograaf. Ik zal bestuderen hoe een complex zuur zoals humuszuur aan die deeltjes hecht. Van belang is of de eigenschappen van het zuur veranderen ten opzichte van de ongebonden zuurmoleculen. Zo'n zuur wordt gebruikt voor het binden van bepaalde stoffen.

Die techniek is van belang bij het opwerken van stoffen. Neem Softenon, het slaapmiddel dat in het verleden door zwangere vrouwen is gebruikt en tot verminkingen bij babies leidde. Met de kennis van de grensvlakchemie kun je stoffen opwerken, dus zuiveren van niet-werkzame of schadelijke delen. In het geval van softenon was dat het onderscheid tussen het schadelijk linksdraaiende en het werkzame rechtsdraaiende molecuul.

De moleculair cellulaire orientatie van Bioprocestechnologie trekt me niet zo. In het vak biotechnologie en samenleving zijn de ethische aspecten en de angst onder de bevolking voor alles wat met genetisch te maken heeft, aan de orde geweest. Ik heb ook nog een practicum gelopen, waarin we wat met DNA werkten. Het nadeel van deze wetenschap is de afhankelijkheid van omstandigheden en het organisme. En zoveel heeft de biotechnologie nog niet opgeleverd. Dan geef ik de voorkeur aan de grensvlakchemie. De theorie is uitgebreider en meer modelmatig.