Nieuws - 25 januari 1996

Student, John

Student, John

Onderstal is inderdaad een typisch Wageningse achternaam. Maar ik ben geen familie van het gezin Onderstal met 24 kinderen. Wellicht dat we ergens ver weg nog wel familie zijn. Ik heb hier op de scholengemeenschap de Haverlanden gezeten. De grote stad en daar studeren trok mij nooit. Bovendien staat mijn school in Nederland als beste bekend.

Na twee jaar Middelbare Hotelschool ben ik overgestapt naar het Kort Middelbaar Horeca-onderwijs. Ik loop nu stage in de bediening in een restaurant in de buurt waarvan ik de naam liever niet noem. Ik ga niet meteen fulltime werken na school. Liever ga ik nog een tijdje, een jaar of twee, doorleren. Dan ben ik 22, nog jong genoeg en niet te duur om aan de slag te komen.

Hier op afdeling 4c van de Bornsesteeg is de gang de meest gebruikte ruimte. Daar zitten we een groot deel van de tijd bij elkaar voor een gezellige bak koffie. Een gemeenschappelijke ruimte hebben we niet. De meeste afdelingsgenoten gebruiken die gang ook, anderen beperken zich tot de kamer, keuken en douche die ieder voor zichzelf heeft.

Ik zit hier met veel studenten van de Landbouwuniversiteit. Maar verschillen merk je niet. Ik kreeg van een student waar ik al maanden mee omga pas onlangs te horen dat hij op de Landbouwuniversiteit zit. Wat je studeert is gewoon geen gespreksonderwerp.

Ik hoop dit jaar af te studeren. Op mijn school zijn er zo'n tweehonderd eindexamenkandidaten. Wij helpen elkaar vaak met de studie om elkaar er doorheen te slepen. Ik steek er veel tijd in want ik wil de zekerheid van het diploma wel hebben.

Door het vele studeren schiet korfbal erbij in. Ik speelde bij Vada, de Wageningse vereniging die in de eerste klasse speelt. Dat is inderdaad nationaal gezien hoog niveau. Jaarlijks kwamen er ook mensen uit Tsjechie bij ons om de kunst af te kijken. Korfbal mag wat mij betreft wel iets meer tijd op tv krijgen. Want het is een sport die in de lift zit en door steeds meer mensen beoefend wordt.

Ik kom nog wel toe aan andere hobbies zoals muziek kopen en luisteren. Je moet toch bijblijven. Verder ga ik graag uit en naar studentenfeesten. Tenslotte ga ik graag uit eten. Het Balkanrestaurant in Wageningen, bij Albert Heijn, vind ik een bijzonder goed restaurant. En in het Mongools restaurant krijg je echt Mongools eten. Verder heb ik alles wel eens geprobeerd, behalve het biologisch restaurant Jan Steen. Ik heb zelfs bij Campman in Renkum gegeten. Wageningen heeft net als een grote stad als Arnhem alles te bieden. Of het moet zijn dat er geen Mexicaans restaurant is.