Nieuws - 27 juni 1996

Student, Janneke

Student, Janneke

De eerste Internet-verslaafde wereldwijd, waarover twee weken geleden in de krant werd bericht, had zich gemeld bij een van de kantoren van het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD) in West- en Midden-Brabant. Toevallig had ik die dag telefoondienst. Alle vaste medewerkers hadden werkoverleg. Daarom kreeg ik werkelijk alle Nederlandse tv-actualiteitenprogramma's aan de telefoon, van KRO tot SBS 6. Ook in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Belgie wilden ze alles weten. Liefst wilden ze een mooi verhaal met die Internet-verslaafde. Ik had mijn talenkennis hard nodig.

Wij moesten al die journalisten teleurstellen. Onze baas, die in ons district als enige de pers te woord staat, was in vergadering tot een uur 's middags. We vroegen de tv-stations daarna terug te bellen. De reacties varieerden van Kun je hem niet storen en Haal hem eruit tot Hoe is het mogelijk dat op een afdeling die zich met voorlichting bezighoudt maar een iemand de pers te woord kan staan. Tijdens een pauze in het werkoverleg heeft Toon, onze baas, gezegd dat hij pas vrijdag kon terugbellen. Tot die tijd was hij druk met gokverslaving.

Overigens begeleidt Toon ook onderzoeken en gastmedewerkers. Zoals een vrouw die praatgroepen en cursussen doet over vrouw en medicijn. Zij is ex-verslaafde en ervaringsdeskundige. We hebben ook een ex-gokverslaafde als voorlichter en een ex-alcoholist in opleiding - tot voorlichter uiteraard. Daarnaast zijn er twee mensen bezig met het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal en zijn er twee voorlichters voor publieksgroepen.

Op onze afdeling houden zich verder twee mensen bezig met het geven van voorlichting aan zogenaamde intermediairen, bijvoorbeeld docenten van middelbare scholen en jeugdhulpverleners. Dat heb ik maandagavond gedaan; het is heel dankbaar werk, dankbaarder dan voorlichting aan publieksgroepen zoals jongeren. Want als ik met m'n truttige Renault Twingo en koffertje voorlichtingsmateriaal kom aanrijden en al die brommers en zwarte helmen zie, denk ik Help, dit wordt niets. Maar als ik met hen om de tafel zit, dan zit ik al snel op hetzelfde niveau. Het is een mondige doelgroep die tips geeft over het voorlichtingsmateriaal dat ik op z'n geschiktheid moet testen. Bijvoorbeeld een video waarin alleen maar door ouderen, en niet tegen of door jongeren, over verslaving gepraat wordt.

De vraag is welk effect die voorlichting heeft. Dat zie ik ook wel. Als er een of twee iets bewuster omgaan met XTC, dan ben je al blij. De gebruikers van XTC praten hun gedrag toch wel goed. Terwijl ze toch hun lichaam uitmergelen als ze veel pillen nemen.