Nieuws - 21 december 1995

Student, Janek

Student, Janek

Een jaar geleden vond ik Ceres-leden maar balletjes die alleen zuipen en brallen. Maar na een jaar studeren is mijn overtuiging veranderd. Droevendaal en Unitas zijn niet meer te gek. Daarom is ook mijn mening over Argo genuanceerder en doe ik nu aan wedstrijdroeien; zes dagen per week, twee uur per dag. Vorig weekend, toen het vroor, hebben we nog getraind in het Twentekanaal. Daar is door lozing van koelwater de watertemperatuur tien graden hoger. Slecht voor het milieu, dat wel. Maar in de Rijn raken de boten te snel beschadigd bij vorst.

Op school was ik al een beetje bezig met alternatieve zaken. Toen ik in Wageningen kwam stonden Unitas en Droevendaal voor stoer, alternatief, ideele ideeen, boodschappen doen bij Buys & Ko en meedoen aan recycling. En ik wou iets studeren dat met ecologie of natuurbehoud te maken had.

De omslag in mijn denken kwam toen ik mijn kamer op Droevendaal, in illegale onderhuur nota bene, moest verlaten. Ik ging op de Haarweg wonen. Daar zitten nogal wat ouderejaars en die zijn een stuk rustiger, leven ook wat luxueuzer. Door gesprekken met hen, maar ook door bijeenkomsten van bijvoorbeeld de WSO en Ichtus bij te wonen, heb ik mijn ideeen bijgesteld.

Je kunt wel willen dat de hele landbouw op slag ecologisch wordt, maar dan zie je de economische gevolgen over het hoofd. Dat bleek bijvoorbeeld uit een college over duurzaamheid; dat was een aspect waar ik tot dat moment nog niet bij stil stond. Ik vind wel dat er altijd radicale geluiden nodig zijn. Dan kan de grote massa zich daarop orienteren. En Unitas, dat is gewoon een leuke plek om uit te gaan.

Ik loop liever niet meer mee in grote demonstraties. Op de afdeling, ik woon nu op de Nobelweg, pas ik het principe verbeter het milieu, begin bij jezelf toe. Deuren en ramen dicht, 's nachts lichten uit en de verwarming 's nacht wat lager zijn al ingeburgerde gewoontes op de afdeling.

Nu ben ik nog bezig met een laatste examen. Dat haal ik wel, want het is geografie van het landschap. Een dictaat van vierhonderd bladzijden, gewoon een kwestie van goed lezen. Op advies van mijn studiecoordinator geef ik voorrang aan de proppenvakken die ik nog moet halen. Dan kan ik tenminste met de DA-vakken verder. Daar doe ik nu ook al paar examens van, maar het totaal beperk ik tot twaalf punten.