Nieuws - 6 april 1995

Student, Ingrid

Student, Ingrid

Een interview? Ja, dat is een leuke onderbreking van het studeren. Ik ben bezig met Pastorale Systemen, dat gaat over nomaden in de Sahel. Veel mensen denken dat deze volkeren de weiden overbegrazen, maar het zijn de akkerbouwers die schuld hebben aan de marginalisering van de nomaden.

Begin volgend jaar wil ik op stage naar zo'n volk. Ik vind het fantastisch om te zien hoe die mensen in hun harde bestaan overleven; vooral de positie van vrouwen boeit mij. Ik wil ook foto's meenemen om die mensen te laten zien hoe wij leven. Ik ga niet naar de tropen om de wereld te verbeteren. Want wat is dat eigenlijk, dat beter?

Afijn, donderdag heb ik het examen en het studeren gaat wel lekker, want ik heb dit trimester veel college gelopen. Zo kom ik voor het examen meteen goed in de stof. Net na Pasen moet ik twee verslagen af hebben; een voor Vrouwenstudies en een voor Agrarisch Recht. Daar werk ik dan gewoon drie dagen en nachten achtereen aan. Nauwelijks slapen gaat mij prima af.

Mijn studie ligt niet op schema, ik doe nu nog derdejaars vakken. Maar vorig jaar zat ik in de Commissie algemene introductiedagen en nu draai ik mee in de intro-commissie van SSR. In de intro-cie denken wij na over het werven van leden. Want met het tegelijkertijd afstuderen van de studenten die vijf en zes jaar mogen studeren, kan er wel eens een flink verloop optreden. SSR heeft nu vierhonderd leden, maar we hebben geen goede grip op de samenstelling. Dus hoe dramatisch het verloop zal zijn, weten we niet.

SSR had een paar jaar geleden veel leden en toen hebben we flink gespaard en veel georganiseerd. Maar nu is er zelfs discussie of we de kroeg alle avonden open houden. Ook de kroegavond loopt niet geweldig; wat dat betreft concurreren wij steeds met Unitas. We hebben wel eens onderzocht wat onze doelgroep nu is. De meeste leden blijken dan voor SSR te kiezen omdat wij geen ontgroening hebben, Unitas te soft of te vaag is - maar dat wordt ook over SSR gezegd - en wij heel democratisch georganiseerd zijn, maar dat is Unitas ook. Het christelijke aspect is nauwelijks van belang; of het moet zijn dat wij even stilte houden bij de maaltijd.