Wetenschap - 17 april 1997

Student, Hieke

Student, Hieke

Student, Hieke
Als vrouw moet je behoorlijk stevig zijn als je het werk als warme bakker wil volhouden. De bereiding van het deeg, het vormen van het brood en het in de oven schuiven van de broodblikken is gemechaniseerd en niet zo zwaar. Maar het uit de oven halen van de hete blikken, met zo'n houten platte schep aan een lange steel, is bijzonder zwaar. Dat is niets voor mij
Ik heb voor de bakkersopleiding in Wageningen gekozen omdat hier naast het praktische deel flink aandacht wordt besteed aan management, voedings- en hygieneleer en bedrijfseconomie. Die combinatie bestaat nergens anders in Nederland. Als je een beetje spirit hebt, kun je na deze opleiding een eigen zaak beginnen of bijvoorbeeld bedrijfsleider worden. Een aantal studenten van de opleiding neemt de zaak van hun vader over. Voor mij zit dat er niet in
De ambachtelijke warme bakkers zitten in het slop door de felle concurrentie van de industriele bakkers. Die leveren, bijvoorbeeld aan de Hema, brood en banket dat uitstekend genoemd kan worden. De consument weet dat goedkopere gebak dan ook te vinden. We hebben op school wel eens de smaak van een instant-product vergeleken met een op ambachtelijke wijze vervaardigd product. Het verschil in smaak is inderdaad vrij klein. De consument heeft thuis weinig tijd, dus is de keuze snel gemaakt. Ook in het ambachtelijke en arbeidsintensieve bakkersvak telt tijd enorm. Elke minuut die je extra besteed aan een taart, maakt die taart weer een kwartje duurder
Onze opleiding is door de combinatie van praktijk en theorie uniek, maar er zijn nog wel wat probleempjes. Zo schijnt het managementonderwijs niet optimaal te zijn en is er onvoldoende gelegenheid om met computers te werken. We weten wel hoe we de ovens moeten bedienen, maar zijn niet in staat om te sleutelen aan de programma's die de ovens besturen. Dit wil niet zeggen dat we helemaal geen computeronderwijs krijgen. In een blokje onderwijs van zes weken hebben we daarmee gewerkt
Overigens is de school de gymzaal aan het verbouwen tot een computer- en Internetruimte. Verder komt in dat deel van de school, direct aan de Marijkeweg, een extra stuk kantine. Uiteindelijk zullen ze ook nog de oude Mavo aan de overkant van de Marijkeweg verbouwen. Daar komt een hotel waar cursisten die in Wageningen verblijven onderdak kunnen vinden. De studenten van de hotelschool, die ook aan de Marijkeweg zit, kunnen dan oefenen op de gasten

Re:ageer