Wetenschap - 6 februari 1997

Student, Hans

Student, Hans

Student, Hans
Van het stotteren heb ik nauwelijks hinder meer. Vorig jaar heb ik een groepstherapie gedaan. Daarmee leer je de vicieuze cirkel doorbreken. Want een logopedist kan je wel met allerlei oefeningen trainen, maar het gaat om wat in je hoofd zit. Je rust bewaren en je beheersen is belangrijk. De therapie helpt je over je schaamte heen; je leert schijt te hebben aan anderen
Toen ik van het hoger agrarisch onderwijs kwam was ik pas 21. Ik ben naar Wageningen gegaan om nog paar jaar van het studentenleven te kunnen genieten. Het programma kun je in een jaar of twee doen, maar ik maak de tijd helemaal vol en studeer dus pas in augustus dit jaar af
Ik zit nu al twee jaar in het bestuur van de kroegflat, Annie's. Verder ben ik nog steeds druk met sport, zoals tennis en squashen, en uitgaan. Het studentenleven verschilt hier sterk van dat in Den Bosch. Je hebt daar weliswaar een heao en nog een pedagogisch iets, maar studenten zijn in Wageningen duidelijker aanwezig. Iedereen kent elkaar. Daarom zou ik nooit in Amsterdam willen studeren
In Den Bosch bestond maar een studentenvereniging met een soos. Ook was er maar een studentenflat; de meeste studenten woonden in huizen. Weliswaar mooie oude herenhuizen in de binnenstad met grote kamers, maar een afdeling is gezelliger. Vooral over de kroeg beneden ben ik erg tevreden. Hier kun je nog even naar beneden als het hangen op de bank voor de tv verveelt. Je leert er ook veel mensen kennen
In Den Bosch heb ik levensmiddelentechnologie gedaan, de specialisatie product- en procesontwikkeling. Ik ben daar in Wageningen niet op verder gegaan, want ik wil me in de breedte ontwikkelen. Daarom heb ik voor zuiveltechnologie gekozen. Het grote verschil tussen de twee studies is dat het hier allemaal meer stampen en theorie is. Ik heb er geen spijt van, maar in het begin viel het wat tegen. Ik leer makkelijker uit de praktijk, dan is het beter te onthouden
Ik ben nu bezig met een afstudeervak in het kader van een studie naar ijs. In ijs zit een E-nummertoevoeging die als verdikkingsmiddel fungeert. Consumenten zijn niet zo gek op die E-stoffen, dus wordt nu gezocht naar de toepassing van caseine als natuurlijke verdikker. Een aio doet daar al een paar jaar onderzoek naar; ik heb meegewerkt aan haar onderzoek. We hebben wel leuke resultaten geboekt. Het afstudeervak bestond voor mij, na een paar weken litteratuurstudie, uit zo'n vier maanden proeven doen. Onderzoek trekt me wel. Als het kan ga ik bij het Nizo in Ede of aan de universiteit aan de slag

Re:ageer