Nieuws - 23 februari 1995

Student, Floris

Student, Floris

Lezen doe ik veel naast mijn studie en met meer plezier dan op de middelbare school. W.F. Hermans is leuk, en Hugo Claus; op dit moment ben ik halverwege in een boek van Slauerhoff: Leven op aarde. Dat speelt in de jaren dertig in China en gaat over een ex-marconist die in de binnenlanden zijn rust probeert te vinden. Het boek bouwt voort op Het verboden rijk en gaat over de verhouding tussen Oosterse en Westerse culturen; hoe het Westen het Oosten, in het bijzonder de tradities in China, binnendringt als een infectie.

Je denkt misschien dat zo'n boek iets met mijn studie, Tropisch landgebruik, te maken heeft, maar dat is niet zo. Of het moet het vak zijn dat we eerder in het jaar hadden. De les die je daaruit kon trekken, was dat je moet uitkijken Westerse ideeen zomaar toe te passen in andere culturen: Westerse technologie is niet superieur.

Naast lezen speel ik af en toe piano, dat wil zeggen op mijn keyboard. Tot voor kort sportte ik veel, maar dat is er helemaal vanaf. Ik heb paar jaar geschaatst, maar na verloop van tijd wordt rondjes draaien wat saai. Op natuurijs tochten rijden is leuker, maar dan is het ijs weer van mindere kwaliteit. Een blauwe maandag heb ik gevolleybald en aan fitness gedaan. Nu doe ik niets, behalve graag uitgaan.

Mijn studie ligt aardig op schema. Voor Tropisch Landgebruik heb ik na de voorlichtingsdagen gekozen, omdat het me gewoon leuk leek. Ik was wel de enige op school die naar Wageningen ging. Docenten vonden dat raar. De meesten van mijn schoolgenoten gingen naar Utrecht of Amsterdam. Ik ben wel eens in Utrecht langs geweest bij klasgenoten; die wonen daar in studentenhuizen. Zij zijn ook hier geweest en zien dan hoe goed alles geregeld is. Bij elkaar op zo'n afdeling en zelfs een kroeg in de flat; daar stonden ze van te kijken.

Maar of de studie hier beter is...? Ik weet het niet en het maakt me ook niets uit; het is hier leuk en ik leer ook nog wat, dat telt. Daarom studeer ik Tropisch Landgebruik, al zeiden ze tijdens de voorlichtingsdagen dat de werkgelegenheid in de tropen niet rooskleurig is.