Nieuws - 10 oktober 1996

Student, Eveline

Student, Eveline

Mijn zus woont hier op de Dijkgraaf, twee verdiepingen lager. Veel zie ik haar niet want ze loopt stage en is dus vroeg op pad en laat thuis. Ik ben 's avonds juist aan het studeren. We leiden allebei ons eigen leven.

We zijn samen naar een open dag van Diedenoort geweest; ik zat in de derde en zij in de vierde van het vwo. Ik begon vroeg aan mijn orientatie op een vervolgopleiding. Eerst wilde ik een tekenopleiding volgen, maar het leek me moeilijk om altijd creatief te zijn. Bovendien kun je er nauwelijks geld mee verdienen. Wat heb je aan zo'n opleiding als je vervolgens geen werk kunt vinden?

Later heb ik me ook georienteerd op reclametekenen en de heao. In totaal heb ik zo'n zes tot zeven open dagen van verschillende opleidingen bezocht. Mijn ouders brachten ons overal naar toe. Niet dat ze dat pushten, maar ze vonden het verstandig. Nou is het wel zo dat we thuis met z'n drieen zijn. Dat betekende dat mijn ouders heel wat open dagen afgereden zijn. Ze zijn blij dat ze er nu van af zijn.

Het was een heel proces van informatie inwinnen en vervolgens voor- en nadelen afwegen. De universiteit leek me niets voor mij. En als ik mijn afdelingsgenoten hoor dan weet ik dat ik goed gekozen heb. Veel colleges en naar verhouding weinig practica. Wij hebben een schoolser systeem met meer praktijk en minder theorie. Toch zijn er al weer veel eerstejaars afgehaakt.

Afijn, op een gegeven moment wist ik dat ik niet uitblink in een bepaald vak. Daarom heb ik voor Diedenoort gekozen, waar de opleiding heel breed is. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt. Nu volg ik bijvoorbeeld een vak textielbeheer, maar ik doe ook organisatiekunde. Diedenoort betekent voor mij creatief zijn in organisaties. Ik ben er echt heel enthousiast over.

Ik moet toegeven dat ik minder positief was over het foldertje dat de studentenvereniging van Diedenoort had uitgegeven over de introductie. Het was iets met sprookjes. Ik dacht: oh jee, waar ga ik nu naartoe? Een kleuterschool in plaats van een hogeschool? Overigens heb ik van de festiviteiten rond het 25-jarig jubileum maar weinig gemerkt. We hadden een verkort lesrooster en een roostervrije woensdagmiddag. Dat was vooral voor de leraren bedoeld, zodat die aan de reunie konden deelnemen. Dat hoorde ik van een meisje dat net als ik in een verzorgingstehuis in Wychen werkt, waar mijn ouders wonen. Haar vader is daar directeur en zij studeert ook op Diedenoort.