Nieuws - 19 januari 1995

Student, Erik

Student, Erik

Hoe een Heao-student uit Arnhem verzeild raakt in Wageningen? Eenvoudig omdat mijn broer hier Agrarische economie studeerde en ik in die tijd op de Rijnsteeg kwam. Daar woon ik nu ook in onderhuur. De sfeer was ook toen heel ontspannen. Bij mijn broer op de afdeling werd veel samen gedaan en als zeventienjarige was ik onder de indruk. Risken met een krat bier erbij, de vrijheid om je te kleden zoals je wilt of dat je met een blad bier in een kroeg kan lopen en dat iedereen voor je opzij gaat. In Arnhem is de sfeer agressiever.

Mijn Heao-proppen heb ik in Enschede gehaald, omdat ik daar in februari, toen ik uit dienst kwam, kon beginnen. Maar het is stug volk. Daarom vertrok ik naar Wageningen. Studenten zijn met zeer uiteenlopende studies bezig, maar ook hun interesses zijn breed. Op de Heao wordt alleen over geld, school en auto's gepraat; wel leuk en ik doe er ook aan mee, maar er is meer dan stropdassen, nette pakken en ander uiterlijk vertoon. Dat is meer iets voor later als ik een baan heb.

Dit jaar ga ik zes maanden naar de V.S. Ik hoop naar Florida en anders een andere Amerikaanse universiteit; als het niet lukt ga ik naar Duisburg. Amerika is spannender, maar Duitsland zou verstandiger zijn, want ik beheers het Duits minder dan het Engels. Die zes maanden studie is verplicht voor mijn orientatie: internationale marketing. Daarna volgt nog een stage.

De studie vraag meer creativiteit, dan de meesten denken. We spelen bijvoorbeeld praktijksituaties na. Dan vorm ik met een bedrijfseconoom -dat zijn pas cijferaars- en nog wat anderen een bedrijf met een startkapitaal. Vervolgens moet ik, op basis van bepaalde strategieen, nadenken over de introductie van produkten en hun afzetmogelijkheden.

Ik heb er wel eens aan gedacht om het commercieel inzicht dat ik opbouw te combineren met de feitenkennis van mijn Wageningse vrienden. Juist omdat hij commercieel inzicht tekort kwam, heeft mijn broer na zijn studie een particuliere marketingcursus. Hij vond zijn studie Agrarische economie te abstract.

Maar niet alle Wageningse studenten staan ver van commerciele bezigheden. Sommige studenten doen aan financiele dienstverlening en verkopen spaarplannen en hypotheken voor een Duits bedrijf.