Nieuws - 12 januari 1995

Student, Edwin

Student, Edwin

Op de Landbouw-RAI heb ik nauwelijks iets nieuws gezien op het gebied van mechanisatie. Ik liep er met in het achterhoofd het verlanglijstje dat we thuis hebben. Bovenaan staat een nieuwe spuitmachine.

We waren naar de RAI gegaan met vijftien leden van de studievereniging van Landbouwplantenteelt Arvense. De meesten van ons hadden vrijkaarten via het bedrijf thuis en komen er al jaren. Toch loop je tussen 30.000 bezoekers niet talloze bekenden tegen het lijf.

We hebben met het Wagenings landbouw-studentendebat geen stand bezet in de Rai. Onze doelgroep loopt daar niet rond. Ik leer veel van mijn werkzaamheden als secretaris van dat studentendebat. Brieven schrijven of contacten leggen - zoals voor het debat tussen oud-ministers - leer je niet in de collegebanken. Ik was voorzitter van Arvense en ben toen voor het debat gevraagd door een jongen die ik nog van de lagere school ken.

Al onze doelen zijn gehaald, zoals bijeenkomsten per sector waaraan toch zo'n 25 tot 30 mensen meededen. Ik vind het heel goed dat studenten zich op zo'n manier met de problemen in de landbouw bezig houden. In de studie zijn het toch te vaak maar deelproblemen.

De belangstelling bij studenten in de teeltrichtingen, Zootechniek, Landbouwtechniek en zeker ook de Economie was groot. Alleen de studenten Milieuhygiene schitterden door afwezigheid. Waarom weten we niet precies, misschien omdat maar een beperkt deel van die studenten zich met landbouwmilieu bezighoudt. We sluiten het debat af op zaterdag 11 maart op de Dreijen met een nationaal jongerencongres over de toekomst van de landbouw.

De niet rooskleurige toekomst van de akkerbouw raakt mij persoonlijk. Het is nog steeds de vraag of ik het bedrijf thuis overneem. Gezien de dure grond en arbeid en de lage financiele opbrengsten kun je beter in het buitenland met akkerbouw verder. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, bovendien ben ik de enige zoon en hebben mijn zusjes geen belangstelling.

Het alternatief is onderzoek doen, gericht op de praktijk; dus het liefst in een bedrijf zoals een aardappelcooperatie. Als ik dat dan nog kan combineren met wat bestuurswerk... Voor het bedrijf thuis had ik deze studie niet hoeven doen, maar ik zou de analytische benadering van problemen, een aantal praktische vakken en de keuzevrijheid niet gemist willen hebben.