Nieuws - 21 september 1995

Student, Dorothe

Student, Dorothe

Een weerveld hadden we ingericht tijdens de World Jamboree deze zomer in Dronten. Daaraan heb ik meegewerkt omdat ik wat wilde doen voor de Jamboree. Toen Scouting Nederland mensen zocht voor zo'n weerdienst heb ik dat georganiseerd. Een weerveld is inderdaad een veldje met weerkasten en een windsnelheidsmeter.

Ik ging naar Dronten met een jongen die ook lid is van de studentenstam Yggdrasil van de Wageningse scoutingvereniging Die Wiltgraeff. Verder deden twee tweedejaars studenten mee en een technicus van de vakgroep. Dankzij hem konden we onze weerdienst uitrusten met computers, een satellietontvanger, telefoon, modem en fax van de vakgroep Meteorologie. Met die hulpmiddelen konden we de data en advies van Meteoconsult verwerken.

Zo'n weerdienst is niet overbodig in een tentenkamp waar 24 duizend scouts tien dagen verblijven. Een storm kan rampzalig zijn in zo'n tentenstad. Vorig jaar, tijdens de Europese Jamboree, ook in Dronten, waaiden enkele feesttenten weg.

Wij produceerden een op de locatie toegesneden weerbericht. Dat voorkwam dat iedereen tegenstrijdige berichten, die bovendien heel Nederland dekken, oppikt van radio en TV. We hebben gewaarschuwd voor een naderend onweer. Daarop is de opbouw van het tentenkamp, en het pionieren van een 64 meter hoge (record! ) toren tijdelijk gestaakt. Pionieren is het maken van een bouwwerk met touw en houten palen. Maar we hebben op een gegeven moment ook geadviseerd niet te sproeien. Het was al benauwd genoeg en water gaat de hitte niet tegen.

Onze weerdienst werd bemand door veertien vrijwilligers en was dag en nacht bemand. We hadden de zeer toepasselijke naam it's a beautiful day; tijdens de Jamboree was het onafgebroken droog en mooi weer. Dus moeilijk waren de voorspellingen niet. We maakten weerberichten voor de Jamboreekrant, -radio en -videojournaal. Ook was onze weerdienst onderdeel van het activiteitenprogramma, waardoor scouts langs kwamen om zelf proefjes te doen. Bijvoorbeeld het meten en vergelijken van de temperatuur boven gras en asfalt. Ook gaven wij uitleg over het inkleuren van weerkaarten, satellieten en wolken. In een grote grafiek werd het verloop van het weer tijdens de Jamboree vastgelegd. Onze activiteiten en ervaringen in Dronten verwerken we, met de tweedejaars die mee waren, in een klein open vak.