Nieuws - 16 maart 1995

Student, Clasien

Student, Clasien

Er bestaan vreemde ideeen over scouting; bijvoorbeeld dat het militaristisch is. Dat image klopt niet. Zelf ben ik leidster van de Esta's; de kinderen tussen de zeven en de elf jaar bij onze vereniging die Wiltgraeff. Elke twee weken verzinnen we met de leiding, voornamelijk studenten, nieuwe activiteiten voor de zaterdagochtend als de Esta's bijeenkomen. Vaak is dat een fantasieverhaal, waarin allerlei spelletjes voor de kinderen zijn verwerkt. Afgelopen weekend hadden de Esta's kamp met als thema ruimtevaart. Zo'n kamp houden we in en rond onze troepenhuizen in het bos. Je weet wel, bij die mooie witte oosters aandoende villa die in het bos staat langs de Geertjesweg.

Ik ben geen lid van de Stam bij die Wiltgraeff. Dat zijn de leden ouder dan 18 jaar en voornamelijk studenten, die uiteraard uit heel Nederland komen, maar die thuis bij hun oude vereniging nog jeugdleden begeleiden. Ik heb voor de Esta's gekozen, omdat deze kinderen al een persoonlijkheid ontwikkelen. Met de vijf tot zevenjarigen, ook wel de Bevers, kun je nog niet zoveel. En het nadeel van de 11- tot 18-jarigen is weer dat ze in de pubertijd zitten. Anderen kunnen beter met die groepen omgaan. Overigens winnen juist deze groepen prijzen winnen bij landelijke scoutingbijeenkomsten. Dan worden ze beoordeeld op onderlinge samenwerking; een belangrijk aspect van scouting.

Het begeleiden van de Esta's kost me, naast de tweewekelijkse voorbereiding, een zaterdagochtend per week en in de schoolvakanties hebben de kinderen vrij. Het is gewoon een kwestie van goed plannen. Zo heb ik vorig jaar ook een weekend met de studievereniging voorbereid. Verder ben ik lid van SSR en heb ik meegeholpen aan het W.E.S.T: het Wagenings eerstejaars sporttoernooi.

Met studeren lig ik zo'n beetje op schema. Voor de lol doe ik naast de romp nog een aantal capita selecta over de relativiteitstheorie. Dat zijn niet colleges waarin met veel ingewikkelde formules wordt gewerkt. Het gaat om het begrip van relativiteit; bijvoorbeeld dat een bewegende maatstaf van een meter niet precies een meter lang, is of dat bewegende klokken langzamer lopen.

Ik wou eigenlijk natuurkunde studeren en na de middelbare school weg uit Wageningen. Maar ik twijfelde tussen natuurkunde en scheikunde. En ook biologie leek me wel leuk. Met moleculaire wetenschappen heb ik alle drie in een keer, alhoewel het accent sterk op scheikunde ligt. Het leuke is dat ik niet zo lang onderweg ben naar mijn ouders; ik woon op Droevendaal waar ik via een Wiltgraeff lid in onderhuur terecht kon.