Nieuws - 9 mei 1996

Student, Carlo

Student, Carlo

Op bevrijdingsdag had ik drie vrienden uit Tilburg uitgenodigd om naar Wageningen te komen. In het zuiden wordt de bevrijding niet gevierd zoals in Wageningen. Ze vonden het wel bijzonder en gezellig. Eerst zijn we naar de bandjes op de Markt geweest en later naar cafe 't Gat. Eigenlijk is zo'n stadsfestival als elk ander blues- of jazzfestival. Maar goed, gezellig was het wel. Mijn vrienden begrijpen nu waarom het me goed bevalt in Wageningen.

De zaterdag voor 5 mei ben ik gaan zeilen met paar anderen van de jeugdleiding van de scouting in Tilburg. Deze groep bestaat tien jaar; om dat te vieren gaan we zeilen, zodat we eens niet in het bos zitten. We zijn gaan oefenen, om het goed onder de knie te hebben. De kinderen die meegaan, zijn tussen de zeven en elf jaar oud. Dan wil je geen risico lopen.

Ik wil in februari volgend jaar voor een afstudeervak naar Portugal. Wat ik daar precies ga doen weet ik niet - waarschijnlijk iets op het gebied van bosbuikprodukten. Dus bijvoorbeeld houtsnijwerk of vruchten. Dit in tegenstelling tot het gangbare bosprodukt, het industriele of timmerhout.

Veel bos is er niet in Portugal en als het er is bestaat het uit zeeden, eucalyptus of kurkeik. Ik geloof dat Portugal de grootste producent van kurk is. Ik hoop dat ik niet alleen theoretisch werk zal doen, maar in die vijf maanden ook het veld in kan.

De vakgroep heeft nauwe contacten met de faculteit in Lissabon. In juni komt een docent naar Wageningen, dan hoop ik een en ander met hem te bespreken. Veel tijd om Portugees te leren heb ik nog niet gevonden. En dat zal de komende tijd niet beter worden want ik moet in het najaar op excursie naar Italie.

Mijn vader heeft overigens nog wat handelsrelaties in Portugal. Hij was oorspronkelijk loodgieter, maar zit nu in de houthandel. Bosbouw zit in de familie. Mijn grootvader en overgrootvader waren beiden houthakker. En omdat ik iets praktisch wou studeren is het voor mij bosbouw geworden. Gelukkig een studie die ik nog steeds heel interessant vind.

Later wil ik nog op stage in Zuid-Amerika. Op de vakgroep zitten ze verlegen om studenten die willen meedraaien in het lopende onderzoek in Frans Guyana. De vakgroep doet daar onderzoek aan het kronendak. Maar ik wil liever naar Brazilie.