Nieuws - 23 november 1995

Student, Bertin

Student, Bertin

Ach, je houdt wel wat blauwe plekken over aan zo'n schuiver. Maar dat is alles. De eerste keer ging ik onderuit en dreigde ik met de motor tegen een auto te glijden. Maar de bestuurder van die auto zag dat aankomen en trok op. Daardoor gleed ik onder de achterkant van de auto door. Mijn motor klapte wel tegen de auto.

In totaal ben ik nu drie keer onderuit gegaan. De laatste twee keer was het niet mijn schuld. Mijn moeder vindt het maar niets en wil dat ik de motor verkoop. Maar ik overleef het wel, hoor. Schrikken doe ik niet zo gauw. Daarvoor gaan die schuivers te snel. Je baalt er uiteraard wel van. Maar zodra het kan, klim ik weer op de motor.

Ik heb nu een Kawasaki GPZ 500 S. Dat is niet zo'n zware motor en ook niet zo'n supersportief kleurig monster. Het is geen racer, ook al denken sommigen dat.

Maar ik mag graag hard rijden, hoor. Er zijn veel zandpaden en slingerende asfaltweggetjes rond Almelo, waar mijn ouders nogal afgelegen wonen. Ideaal voor de motor. Ik ben geen lid van een motorclub. Dat massale rondrijden vind ik maar niets. Ik ga wel eens rijden met vrienden of met mijn broer.

Eerst had ik een crossmotor. Daar kun je alles zelf aan doen. Met zo'n nieuwe fiets, de Kawasaki is uit 1992, is er weinig meer dat je zelf kan doen. Dus moet ie naar een motorzaak en dan zijn onderhoud en reparaties niet goedkoop. Om mijn niet goedkope hobby te betalen, moet ik inderdaad werken. Sinds mijn twaalfde heb ik een baantje, elke zaterdag en in de vakanties. Dat is thuis, we hebben kleinfruit, en bij een melkveehouderij in de buurt.

Ik doe ook nog wat aan krachttraining in de Bongerd, drie keer per week. Inderdaad, een individuele activiteit. Maar er is steeds een vast clubje van roeiers, hardlopers en vechtsporters. Dat geeft wel wat aanspraak.

De studie is vrij gemakkelijk gegaan met een ritme van zo'n 1600 uur per jaar. Ik begin binnenkort aan een afstudeervakje van 360 uur bij Voorlichtingskunde. Het afgelopen jaar heb ik twee afstudeervakken gedaan. Een bij Entomologie, waarvan ik nu met het verslag bezig ben, en een bij Tuinbouwplantenteelt.

Met solliciteren ben ik nog niet bezig. Ik kijk wel af en toe in vakbladen. Het is volgens mij zaak dat je al vroeg tijdens je studie weet wat je wil. Daarom heb ik gekozen voor een combinatie van tuinbouw, gewasbescherming en voorlichtingskunde.

Tijd om nu al sollicitatiebrieven te schrijven heb ik niet; dat doe je niet in een half uurtje. Ik vind het wel goed dat de gemeente druk zet op pas afgestudeerde ingenieurs, zoals onlangs in het WUB stond. Want niets doen en een uitkering ontvangen is ook niet de bedoeling.