Nieuws - 18 januari 1996

Student, Alice

Student, Alice

Dit is het afstudeerjaar. Het eerste half jaar bestaat uit vakken lopen; nu moeten we een richting kiezen waarin we afstuderen. Ik heb gekozen voor kwaliteitszorg. Met een andere vierdejaars ga ik een opdracht uitvoeren in een verzorgingshuis in Den Haag. Gisteren zijn we eraan begonnen. Ik weet niet meer dan dat we het sleutelbeheer voor personeel en derden moeten verbeteren. Daar zijn pogingen toe gedaan, maar die mislukten. De oorzaken liggen diep; het zal gaan om een cultuurverandering. Die kun je bereiken door bijvoorbeeld kwaliteitskringen op te zetten om de motivatie in de goede richting te leiden.

Morgen gaan we de intake doen. Dat hebben we vandaag geoefend. Twee studenten spelen dan de intakers en twee de opdrachtgevers. De rest zit er omheen, observeert en geeft feedback. Praat je te snel, geef je niet te veel informatie in een keer, analyseer je de opdracht voldoende en meer van dat soort dingen.

In het derde jaar heb ik stage gelopen. De eerste stage was niet geslaagd. Een ramp. Ik kwam als kamermeisje in een hotel in Brugge terecht. Het klinkt misschien filosofisch maar van die stage heb ik natuurlijk wel geleerd, hoewel ik min of meer ben uitgebuit. Je wordt er zelfstandiger en mondiger van. En op het moment dat ik wou opgeven, heb ik toch doorgezet. Dat is ook belangrijk. Overigens is dat adres, waar nog niet eerder iemand was geweest, als stageadres geschrapt. De tweede stage, in een ziekenhuis in Breda, was geweldig. Ik mocht alles doen, kon een kwaliteitsboek schrijven en kon overal mee naartoe.

Na het vwo wou ik iets doen in de gezondheidszorg, een toegepaste studie dus. Ik heb gekozen voor Diedenoort nadat ik de open dagen van zowel de Landbouwuniversiteit als Diedenoort had bezocht. Diedenoort is praktischer en breed; dat is me zeer goed bevallen. Zelfs beter dan ik verwachtte.

Naast de studie heb ik me altijd goed vermaakt in Wageningen. Voor de leuke dingen, zoals uitgaan, kleding en vakanties, werk ik in Het Kruidvat. Verder doe ik wat aan sport. Ik ben geen lid meer van Sturad, de studentenvereniging van Diedenoort. Dat heb ik na twee jaar opgezegd. Ik zit niet zo in het Diedenoortwereldje. Maar ik kan me voorstellen dat het leuk kan zijn als je daar wel in zit.

Als ik in de zomer afstudeer, ga ik waarschijnlijk niet verder studeren. Ik wil gaan werken. Vorig jaar is nog onderzocht hoeveel afgestudeerden werk vonden. Dat was binnen een jaar na afstuderen 85 procent. Maar er werd niet bijgezegd of dat tijdelijk werk was en of het op het niveau van onze opleiding was.