Nieuws - 12 september 1996

Student, Aafke

Student, Aafke

Toen ik voor het eerst op een borrel van de vereniging van Friese studenten kwam, dacht ik dat het een strenge en zeer Friese vereniging zou zijn. Maar dat viel mee. Zo worden bijvoorbeeld uit onze Friese bibliotheek maar weinig boeken geleend. Het is gewoon een gezelligheidsvereniging van mensen uit je buurt die toevallig ook in Wageningen studeren. Maandelijks organiseert de vereniging een bijeenkomst, bijvoorbeeld een Berenburgborrel. Vorig jaar november is de trainer van FC Heerenveen, Foppe de Haan, naar Wageningen gekomen voor een lezing.

Dit jaar zit ik in de introductiecommissie. Dat betekent dat we in twee maanden tijd zo'n zeven activiteiten hebben voor eerstejaars uit Friesland. We zijn begonnen met het fierljeppen in de introductiedagen. Binnenkort hebben we weer een introductieborrel waarbij een Friese zanger is uitgenodigd. In totaal zijn er zo'n vijftig eerstejaars die we vrijblijvende informatie gestuurd hebben. Daarvan zullen er waarschijnlijk 25 lid worden.

In totaal hebben we 120 leden; daarmee zijn we de grootste regionale vereniging van studenten in Wageningen. Ik denk dat er in Wageningen dubbel zo veel Friese studenten rondlopen. Met zo'n zes zusterverenigingen uit andere universiteitsteden organiseren we jaarlijks een zeilweekend in Friesland. De laatste keer waren we met zo'n dertig man. Vooral in Enschede en Groningen zijn de Friese studenten actief.

Ik kom zelf uit Zwaagwesteinde bij Dokkum, waar mijn vader een autobedrijf heeft. Eigenlijk kwam mijn keuze voor tuinbouwplantenteelt voort uit een vrij naief idee. Ik wou gewoon iets met plantjes doen. Inmiddels denk ik dat een baan in het onderzoek niets voor mij is. Dan sta je de hele dag in zo'n instituut. Daarom doe ik liever iets met mensen. Zo ben ik van plan om in januari een afstudeervak te beginnen. Dat moet gaan over arbeidsbesparing in de rozenteelt. Nu is het nog zeer zwaar en monotoon werk dat tegelijk vakkundigheid vereist. Voorlopig is het idee om in het afstudeervak de mogelijkheid te verkennen voor een teelt waarbij op een hoogte gesnoeid kan worden terwijl de rozen van gelijke lengte zijn. Dan kunnen minder vakkundige mensen ingezet worden. Op de vakgroep zijn ze er enthousiast over.

Ik doe de sociaal-economische richting van Tuinbouw. Dat betekent dat je tenminste een afstudeervak bij tuinbouw en iets economisch moet doen. De voorvereisten voor tuinbouw heb ik al en die voor het economisch afstudeervak ook bijna. Ik denk dat ik nog een afstudeervak ga doen bij bijvoorbeeld recht. Ze vragen bij een sollicitatie altijd naar je afstudeervakken en niet naar de basisvakken die je gedaan hebt.