Nieuws - 23 februari 1995

Splinters

Splinters

  • Paniek op de derde verdieping van het bestuurscentrum. Het Masterplan was als een bom ingeslagen bij het alumnibureau, dat in een klap haar kerntaken tot nul zag gereduceerd. Bleek een vergissing en in een brief melden secretaris en college de drie kerntaken alsnog, zodat het actueel beeld van de universiteit bij afgestudeerden geen gevaar loopt.

  • Alsof de duvel ermee speelt: zaterdag op tv een larmoyante film over yuppen, veertigers, die de zin van het leven kwijt zijn. Reebruin kalfje genaamd Norman brengt uitkomst. Als beloning wordt het gered uit de greep van de vleesindustrie. Ze doen het erom, Rob Tazelaar, ze doen het erom.

  • Persbericht: De meesten van ons groep zijn professionele theatervrouwen en liggen sexueel genoeg in trek om niet tegen mannen te zijn. Uhh...

  • Bij de Grote Efficiency Operatie (sorry, zo heette dat nou eenmaal) daalde het aantal Rijksambtenaren met veertienduizend, maar steeg het aantal schaal-twaalf-plussers met 2200 van drie naar vijf procent van het totaal. Wet van Meden en Perzen: vereenvoudiging van organisatie leidt tot ingewikkelder functies.

  • Columnist in De Volkskrant: Het probleem met ingenieurs is hetzelfde als met Duitsers: hun gevoeld voor humor is ver te zoeken. Columnist verzet zich tegen het hysterisch belang dat tegenwoordig wordt gehecht aan toegepast onderzoek, gesymboliseerd door de opkomst van ingenieurs in wetenschappelijk onderzoek. Het is zijn gewoonte, schrijft ie, om te zeggen wat ie bedoelt. Wat bedoelt ie?

  • Rotterdamse studenten slaan dreigende taal uit. Eindelijk. Basisbeurs verlaagd en vervangen door tempobeurs, docenten vervangen door computers, identiteit ingeleverd voor chipcard....Lastig, maar tot daaraan toe. Het college van bestuur heeft nu de echte koffieautomaten vervangen door namaakkoffie-automaten. Dat gaat te ver.

  • Argumentje voor borreltafeldiscussies: de genetische variatie tussen individuen binnen een ras is groter dan die tussen verschillende menselijke rassen. 't Zal wel niet helpen.

  • Colleges bij de Nijmeegse universitare school voor beleidswetenschappen zijn nogal rumoerig en dat haalde de landelijke pers. De adjunct-directeur wijst erop dat de studenten tevreden zijn en dat er een studieprogramma is over communicatieve vaardigheden. Practicum zal 'ie bedoelen. De school opende dit jaar dan ook een volledig nieuw ingericht Studielandschap. Die hoofdletter is van het schoolhoofd.

  • Om over na te denken: De citatiescore (van Tilburgse economen) is lager dan op grond van de tijdschriften (..) waarin wordt gepubliceerd mag worden verwacht. Toch benieuwd wat het management in Tilburg hieraan gaat doen.

  • Jongeren vinden het significant erger dan tien jaar terug als hun partner vreemd gaat. Hoe zij het als consumerende vreemdganger ervaren, onthult het onderzoek niet. Zal wel weer gespleten moraal zijn.