Nieuws - 21 december 1995

Splinters

Splinters

  • Er lopen veel mensen rond die beter niet kunnen studeren. Alumni, lui met een titel dus, van ons Gronings zusje willen zwaardere selectie of zoiets... Logisch: hoe minder mensen met titel, des te hoger de marktwaarde ervan. Heel paars gedacht, Groningen.

  • Vermoeiend is een vestigingswijzer van Eindhoven: plan stationsdistrict weerspiegelt internationale ambitie Eindhoven. Oke, de ambities van Wageningen zijn wel eens wat te mager, maar de combinatie stationsdistrict, Eindhoven en internationaal??? Hum, zal komen door hun hypermodern busstation.

  • Om mee te dingen naar Europese opdrachten moeten architectenbureaus uitputtende en bureaucratische vragenlijsten invullen, zo meldt een periodiek van de raadgevende ingenieurs. Een tenderend bureau mag geen geld aan drugs hebben verdiend, het milieubeleid van de overheid niet tegenwerken en moet belasting betalen. Als iedereen zo'n formulier naar waarheid invult, komt het wel goed met Europa.

  • We hebben er het laatste jaar weinig van gehoord, maar dat blijkt aan ons te liggen. Het blad Milieumarkt meldt in zijn novembernummer over milieubiotechnologie: Er kan steeds meer. Mooi, komt het toch nog goed met het milieu, zo net voor de kerst.

  • Kerstverhaal: tot voor kort leefde de bevolking van een pastoraal Pacifisch eilandje in volstrekte harmonie met zichzelf, de natuur en de elementen. Toen was er ontbossing, overbevissing en... de geldeconomie. Alles ging fout. Nu internationale hulpverleners, geintegreerd en participatief, de zaak weer op de rails zetten verandert het klimaat: stormen, temperatuurverhoging en stijgende zeespiegels verdrijven de goede wilden alsnog uit het paradijs. Het wachten is dus op de goede leider. Fictie, net als het echte kerstverhaal? Welnee, de video van een Nederlands communicatiebureau is genomineerd voor de Non-broadcast Awards Competition. Zorgelijk, maar toch gefeliciteerd.

  • 't Zag er even naar uit dat de universiteitsraad afgelopen dinsdag vroeg klaar zou zijn: weinig agendapunten en veel consensus. Maar het raadslidmaatschap schept verplichtingen, dus met een serie moties en amendementen wisten ze het toch weer te rekken tot twaalf uur.

  • Kerstboodschap: de Wereldvrede-assemblee in Berlijn heeft volgens de Maharashi een positieve invloed op het wereldbewustzijn. Met dit prettig bericht sluiten we de laatste splinters van 1995 af: een mooie meditatieve kerst toegewenst en een banenvol 1996.