Nieuws - 16 november 1995

Splinters

Splinters

  • 't Blijft oppassen met die boeren: wordt de kwaliteitscontrole op bloembollen afgeschaft, gaan ze gelijk weer zwendelen. Dat meldt althans het Agrarisch Dagblad. Er zijn nu boeren die een kwartje per bol vangen en er maar een duppie instoppen. Lijkt ons goed koopmanschap.

  • Wat elke ouder allang wist, is nu ook door een Utrechts promovendus bewezen: peuters willen het liefst hun eigen boontjes doppen en spelen graag machtsspelletjes. Daar kun je dus doctor mee worden.

  • Amsterdam heeft een hoogleraar milieumanagement en die meldt aan het Geldersch Dagblad dat het milieu niet de vijand, maar de bondgenoot is van het bedrijfsleven. Moet ie nog maar eens gaan uitleggen aan de melkveehouders, die gemiddeld achtduizend piek kwijt zijn aan de voorgestelde milieumaatregelen.

  • Dachten wij toch dat je eens in de vier jaar kamerleden koos, die vervolgens een minister kiezen, om knopen door te hakken, blijkt minister Ritzen de samenleving te willen vermoeien met een nationaal kennisdebat. Hij wil weten hoeveel de samenleving over heeft voor onderwijs, technologie en wetenschap. Zal wel net zo'n debacle worden als het nationaal landbouwdebat. Ter Zake dames en heren, doe waarvoor je daar bent neergezet: bestuur en beslis.

  • Natuurlijk, natuurlijk we moeten de biodiversiteit bewaken, beschermen, bevorderen en wat dies meer zij. Maar om nou als argument met een of ander onbeduidend rupsje te komen dat bomen aanzet tot het produceren van een HIV-remmer...Kom, kom.

  • 't Blijft wonderlijk. Elke universitair docent zal aankomende studenten willen toeschreeuwen: blijf weg, er is geen donder meer aan; blijken er jaarlijks toch weer meer scholieren naar de voorlichtingsdagen te komen. Onverbeterlijke masochisten zijn het. De Informatiebeheergroep uit Groningen blijft echter optimistisch en voorspelt een drastische daling van het aantal eerstejaars.

  • Nieuws van het Hoger Onderwijs Persbureau: de visitatiecommissie Natuurkunde heeft slecht werk geleverd en een internationale commissie gaat het nu overdoen. Wij vroegen ons altijd al af: wie visiteert de visitatiecommissies?

  • Oh ja: bijbaantjes leveren geen studievertraging op. Studeren daarentegen wel.

  • Studenten mogen in Groningen wel universitaire gebouwen schoonmaken, maar niet de kamer van hun eigen hoogleraar. Kijk, da's nou vragen om studievertraging.

  • Merkwaardig nieuws: Veilig Verkeer Nederland gaat een campagne voeren om de whiplash te voorkomen, maar ons Groninger zusje meldt dat de wetenschap niet eens weet wat een whiplash is.