Wetenschap - 28 september 1995

Splinters

Splinters

  • Er is een cursus voor het omgaan met lastige mensen. Een dagje counselen voor iets meer dan driehonderd piek per persoon en uw vakgroep wordt een Hof van Eden in de grimmige bezuinigende universitaire wereld.

  • Een tipje van de sluier: houdt onverkort vast aan uw persoonlijke en onvervreemdbare rechten. Da's vragen om moeilijkheden, vrezen we. Zeker als we ook lezen dat een van die rechten het recht is om van gedachten te veranderen.

  • Geen boeren, maar academici, kopt Elsevier in een artikel over studeren en arbeidsmarkt. Jawel, Wageningen is niet alleen de leukste studentenstad, maar leidt ook echte wetenschappers op. Het gaat goed.

  • In hetzelfde artikel bekent de Twentse collegevoorzitter niet te durven stemmen voor het afschaffen van de universiteitsraad: Als het straks niet lukt, dan ben je je gezag helemaal kwijt." Je zal als ondernemende universiteit geleid worden door zo'n angsthaas...

  • U moet Elsevier nr 38 zelf maar bestellen, maar een laatste tip willen we studenten niet onthouden: zeil door je studie met zesjes, maar wees communicatief, sociaal vaardig, flexibel, overtuigend en ambitieus. Op het lijstje selectiecriteria van personeelsbazen komen de studieresultaten pas op de veertiende plaats. Een buitenlandse stage scoort overigens nog slechter dan de studieresultaten. Dus veel in Nederlandse kroegen rondhangen en college-aantekeningen kopieren werkt het beste.

  • Een tip voor de redacties van richtingsblaadjes die aan de lopende band de copyrights van tal van tekenaars schenden: op Internet zijn gratis originele cartoons op te halen. Adres: http: //www.cts.com/~borderln

  • Bij Greenpeace rollen koppen. De in actievoeren gespecialiseerde multinational heeft grote verliezen geleden bij de strijd tegen de atoomproeven op Mururoa en hoewel er zeventig miljoen in kas is om de in beslag genomen schepen te vervangen, moeten de verantwoordelijke managers zich verantwoorden. De tijden van vrolijk actievoeren voor een betere wereld liggen definitief achter ons.

  • De term beestachtig voor de Bosnische tragedie is niet meer van toepassing. De Gelderlander meldt dat beren, wolven, lynxen en elanden het land verlaten. Volgens onze zoogdierengids kwamen er overigens rondom de Balkan helemaal geen elanden voor en was het voorkomen van de lynx hoogst onzeker. Dat ze nu in Scandinavie opduiken is logisch: daar zaten ze al.