Nieuws - 31 augustus 1995

Splinters

Splinters

  • Vrijplaats voor onafhankelijk doen en denken. Dat was toch de rechtvaardiging van het fenomeen universiteit? Edoch niet in Amsterdam, waar de Vrije universiteit ingreep in de artistieke vrijheid van een tekenaar. Een introductieboekje moest worden herdrukt omdat er een naakt vies mannetje met een erectie in figureerde.

  • Om de ingreep politiek correct te maken, werd en passant een ander prentje racistisch verklaard. De naam van het boekje was heel toepasselijk Deja VU.

  • Er komt genetisch gemanipuleerde mais op de markt die het leven van een wormachtig insekt tot een hel maakt. Dat blijkt uit een informatiebulletin van het ministerie van Landbouw. Wormachtig insekt...zal wel om een rups of larve van een kevertje gaan. Met feiten zijn ze nooit zo zorgvuldig daar in Den Haag.

  • Vermakelijke discussie over fosfaatnormen: Landbouwschap biedt vijftig kilo per hectare, ministerie van Milieu enzovoorts wil dertig kilo en Van Aartsen gaat voor veertig. Wat de bodem kan hebben, doet er niet toe.

  • Wageningen goes Heineken. Zo leek het althans bij de introductiedagen waar veel eerstejaars de fraaie groene biertasjes rondzeulden. Zullen we volgend jaar LUW-tassen en -petten uitdelen? Afgesproken.

  • Dat het aantal milieustudenten aan de Landbouwuniversiteit terugloopt is niet verwonderlijk. Zelfs Eindhoven koketteert met een milieu-gezicht. Dankzij een groen certificaat dat elke student via de vrije keuze kan binnenslepen. Je wordt erkend als milieu-ingenieur zonder extra inspanning, zo schrijft ons zusje Cursor. Wie wil dat niet?

  • Wageningen is uit de duistere stedelijk knooppuntboot Arnhem/Nijmegen (KAN) gevallen, maar de discussie is niet over. De projectleider communicatie van het projectbureau KAN - jawel, dames en heren studenten, uw carrieremogelijkheden zijn ongelimiteerd - schrijft dat het KAN moet en dat dat bij NEC-Ajax zal worden geadverteerd. Voor wie dat KAN moet, staat er overigens natuurlijk niet bij.

  • Socialistische literatuur verkoopt ook bij De Uitbuyt niet echt. Desondanks laat de linkse uitgeverij zich nog steeds leiden door de goede zaak. Wat Kees van Kooten, Tessa de Loo en Boudewijn Buch daarmee te maken hebben, blijft in het artikel in De Gelderlander onduidelijk. De markt dus maar als ultieme ideologie?