Nieuws - 18 mei 1995

Splinters

Splinters

  • NRC-columnist Bomhoff, ook econoom, is laaiend enthousiast over het laatste boek van LUW-historicus Van der Woude: eindelijk een goed geschreven, helder, aansprekelijk verhaal over de economische geschiedenis van landbouwbeleid. Wat jammer nou dat de universiteit de geschiedenisgroep half wil onthoofden.

  • Minder leuk voor onze PR-mensen is dat in de Volkskrant het laatste werkje van filosoof Korthals met de grond gelijk gemaakt wordt. Korthals weet niets en begrijpt niets van de duurzaamheidsdiscussie, maar schrijft er wel over. Dit moeten we gewoon gooien op professionele kinnesinne: recensent is namelijk de Twentse filosoof Hans Achterhuis.

  • In de reeks onbegrijpelijke besluiten een berichtje van de gemeente: In dit akkoord is afgesproken om op experimentele basis de ruime formulering van de overeenstemmingsvereiste te gaan hanteren. Wij wensen de ruime formulering te handhaven en deze structureel op te nemen in de Overlegverordening. Er zijn echt mensen die dit niet alleen begrijpen, maar ook logisch vinden.

  • Een of andere commissie De Moor wil haalbare doelen voor stelselverbetering nastreven en daarover wordt zelfs een persbericht uitgegeven. Zoiets schijnt dus nieuw te zijn in onderwijsland.

  • Haalbaar is in ieder geval de eis van de Utrechtse universiteit om alleen gediplomeerde universitaire docenten voor de klas te zetten: de universiteit geeft de diploma's zelf uit.

  • Nederland loopt voorop in duurzaam bosbeheer, meldt een persbericht, en dat is heel belangrijk om intern en extern het draagvlak voor duurzame ontwikkeling van het bos te versterken. Er zijn echt mensen die ook dit begrijpen.

  • Krachtig beleid: aan de universiteit van Amsterdam, die zich ook al tooit met het predikaat ondernemend, worden managers die hun mandaat met een paar miljoen overschrijden en een financiele chaos veroorzaken, gewoon overgeplaatst.

  • Menselijke tragiek: een vakgroepsmedewerker wil geld besparen en bouwt zelf, voor achttienhonderd piek, deuren voor een kast. Paar dagen later ziet 'ie bij de Emmaus prachtige Lundiakasten...kosten nog geen vierhonderd piek. Bingo dus. Kasten blijken geschonken te zijn door een andere LU-vakgroep!

  • Tip voor het outplacementcircuit: 's ochtends opstaan en tegen jezelf zeggen Hello tiger, I love you. Dit heeft te maken met pluspowerment...

  • De visitatiecommissie Geschiedenis vindt dat drie universiteiten strenger moeten selecteren na de propaedeuse, maar dat Groningen een te zware propaedeuse heeft. Dat ligt kennelijk dus heel subtiel.