Wetenschap - 11 mei 1995

Splinters

Splinters

  • Verfrissend taalgebruik in het persbericht van de vakbond van varkenshouders: de minister holt als een blind paard aan achter landbouwbobo's, heeft kenmerkende randstedelijke arrogantie en wordt niet betrapt op kennis van zaken.

  • De boodschap riekt muffer: weg met de regelgeving en laat boeren de welzijns-, milieu- en gezondheidsproblemen zelf oplossen. De vrije ruwe wereldmarkt is de dolksteek voor agrarische gezinnen. Wel de warme wollen deken van de verzorgingsstaat, maar niet het bijbehorende getuttel. Zo kennen we ze weer in ... oh nee, dit kwam niet uit de Randstad.

  • Hij kwam de bevrijding herdenken, maar mocht niet in de Canadese delegatie. Hij verdwaalde in Amsterdam en werd door gastvrije Dutch naar Wageningen getransporteerd. De Dutch vonden de flamboyante man wel leuk met zijn gele overhemd, de cowboyhoed, de grote veer en de boots. De Canadezen tolereerden hem nauwelijks in hun defile. Hij mocht toen meevechten, maar nu, vijftig jaar na dato, moest de indiaan zich koest houden.

  • De Informatiseringsbank - U weet wel, die groep van de constante chaos in de studiefinanciering - waarschuwt de Kamer en minister voor chaos bij doorvoering van de tempobeurs. Niet doen dus, zou je denken. Nee hoor, dankzij Bolkenstein's randstedelijke arrogantie wordt het Groninger advies terzijde geschoven. Wordt dus weer een troep.

  • Een clubje hoogleraren uit Tilburg dat zich regelmatig in een herberg tegoed doet aan grondstoffelijke en intellectuele geneugten des levens, wil de dalende studenteninstroom keren met postinitiele opleidingen. Tsja, eet smakelijk.

  • Als een student door te dure, zinledige glimfolders ten onrechte naar een opleiding is gelokt, kan ze voortaan haar gram halen bij het Landelijke Dienstverlenend Centrum in Leeuwarden. Die nagelt de faculteit dan aan de schandpaal. Desnoods in de krant.

  • Tilburgse studenten beoordelen docenten om slechte docenten te motiveren. Helaas, katholieke wolligheid en Hollands gekool en gegeit nopen hen uitsluitend de top te publiceren. Schieten we dus weer niks mee op.

  • Van een goed idee blijft ook in Brussel weinig over, meldt in Intermediair de honorair directeur-generaal van de Europese Commissie. 't Moet wel heel goed betalen om dan directeur-generaal te willen worden en blijven, zelfs als je bureaucratieproof bent.