Wetenschap - 9 april 1998

Splinters

1

Splinters

Splinters
 • Het Kenniscentrum Wageningen is in beweging, maar het is voor weinigen duidelijk wie waar staat in dit proces, zo opent de nieuwsbrief nummer 3. Zo is 't maar net, immers: Velen zijn geroepen, slechts weinigen uitverkoren
 • De gemiddelde websurfer brengt tegenwoordig evenveel tijd on line door als voor de buis. Dit blijkt uit een onderzoek van LinkExchange. Wat is dat eigenlijk, een gemiddelde websurfer? Dat zal wel in een volgend onderzoek komen
 • Honderdvijftig jaar geleden werd Hugo de Vries geboren. Deze wereldberoemde grondlegger van de isotonische coefficienten en auteur van het wereldschokkende boek Intracellulaire Pangenesis was eredoctor van de Landbouwhogeschool. Mogen we het een gebrek aan academische traditie noemen dat er nog geen Hugo-de-Vries-prijs, -plein, -gebouw, -borstbeeld of -penning is?
 • Een kwart van de Tilburgse studenten bekijkt wel eens porno op Internet. Een kwart blijkt zich daaraan te ergeren. Dit meldt het Gelders Dagblad. Het bericht vermeldt niet of dat laatste kwart over de schouders van het eerste meeloert om zich te kunnen ergeren
 • Het lijkt erop dat de boerenzwaluw straks alle schuld voor de varkenspest op de ranke vleugeltjes krijgt. Deze lentebrenger broedt in stallen en schuren en volgens boeren in De Peel zou het vogeltje dierziekten kunnen overbrengen. Dat heeft het vogeltrekstation in Heteren althans gemerkt. Dat het niet waar is volgens ons eigen ID-DLO doet niet aan het volksgeloof af
 • Het Agrarisch Dagblad meldt dat twee Friese hengsten naar huis zijn gestuurd omdat ze stekelharig waren. In deze traditionele landbouwsector blijkt dus geen ruimte voor gabbers
 • Zodiac en het pluimveebedrijf Euribrid hebben een of andere fraaie prijs gekregen voor hun ontdekking van merkers bij kippen en het in kaart brengen daarvan. Meer dan de helft van de merkers zijn ontdekt door de Wageningse onderzoekers. Eurhybrid gaat de merkers patenteren en dan mag Zodiac ze gratis in het onderzoek blijven gebruiken. Weliswaar aardig, maar zo'n handje-klap-actie past niet helemaal in het omzetvoornemen van ons Kenniscentrum - of wel soms?
 • Re:acties 1

  • Mw. J.A. de Flart-Kolijn hannie.deflarat@gmail.com

   Geachte Mevrouw, Mijnheer,

   Wij hebben een zwaluwenprobleem of misschien moet ik zeggen de zwaluwen hebben een probleem, maar wij begrijpen niet wat hun probleem is. We zouden ze graag willen helpen, maar we weten niet hoe.
   Hieronder heb ik geprobeerd om het probleem zo uitgebreid mogelijk te beschrijven, zodat u zich en beeld kunt vormen van de situatie. Wij hopen dat uw kennis van zwaluwen ons kan helpen de zwaluwen hulp te bieden.
   Bij voorbaat bedankt voor uw hulp.

   Met vriendelijke groet,

   Mw. J.A. de Flart-Kolijn

   Wij hebben al 26 jaar een boerderij in het lage deel van de Vogezen. De helft van de boerderij is bewoonbaar, en de andere helft, het stalgedeelte is nog als schuur in gebruik. Er broeden elk jaar boerenzwaluwen in de stal. Vaak wel 3 nestjes, op elke verdieping een nestje.
   Om alles betaalbaar te houden verhuren we sinds enkele jaren de boerderij in het zomerseizoen voor vakanties. Om dit te kunnen doen moeten we er af en toe ook zelf heen om gras te maaien en het zwembad t controleren (we wonen in Nederland). Daar het huis dan verhuurd is moeten wij zelf in een hotel. W hadden nog een keuken, een parketvloer en nog veel meer .Zo ontstond het idee om in de stal een appartement te maken waar we zelf kunnen verblijven. Dit is nu half af.
   Allereerst werd de verdiepingsvloer van de eerste verdieping omhoog gehaald zodat de grote staldeuren aan de voorkant nu open kunnen. De ruimte op de eerste verdieping werd vervolgens verdeeld in en woonruimte met open keuken en een slaapkamer met aangrenzende badkamer. Een vliezotrap op het overloopje geeft toegang tot de zolder. Daar het ossenoog, dat nu als toegang dient ter hoogte van het appartement zit heeft mijn man voor de zwaluwen (vorig jaar al) en dakraam gemaakt.
   Daar we de zwaluwen graag willen behouden besloten we om de zolder te reserveren voor de zwaluwen. De nestjes die elders in de stal zaten heeft mijn man voorzichtig losgehaald en op de zolder met een plankje erboven weer opgehangen. De nestjes zitten zeker 1 m of meer boven de zoldervloer. Het dakraam staat bijna horizontaal open en het glas is wit gemaakt opdat de vogels niet bang worden van overvliegende roofvogels. Nadat we hadden gelezen dat zwaluwen vaak last hebben van mijten, besloot mijn man dat hij die wilde bestrijden. Hij heeft (i.v.m. mijn bezorgdheid dat het de zwaluwen zou afschrikken) de helft van de nestjes op zolder met een insektenspray behandeld (uiteraard ruim voor de zwaluwen werden verwacht). Het leek mij hygiënisch om de vloer te bedekken met afdekfolie. Aldus geschiedde.
   De zwaluwen kwamen begin mei terug. Twee zwaluwen gingen regelmatig op een – door mijn man opgehangen en besprayed – nestje zitten. Tot zover was de operatie geslaagd.
   Een keer dreigde het helemaal mis te gaan toen er wat wind kwam en het plastic ging klapperen. De zwaluwen waren weg. Toen we ons dit realiseerden en het plastic weghaalden kwamen ze weer terug. Tot broeden kwam het echter niet. Ze komen binnen via het ossenoog en het nog open plafond boven de slaapkamer of ook wel door de open staldeur (achterkant) en het luik van de vliezotrap dat openstaat. Soms vliegen ze door het dakraam naar binnen, maar meestal kiezen ze de bekendere route via ossenoog of staldeur.
   Soms vliegen er wel 7 zwaluwen tegelijk in het rond en soms zie je ze niet. Hoewel we regelmatig een paar zwaluwen op een nestje zien zitten (1 x zag ik 2 zwaluwen samen op een nestje zitten) hebben ze tot nu toe geen eitjes gelegd. De laatste dagen zitten ze niet meer op een nestje maar op het plankje erboven. Willen ze ons duidelijk maken dat ze graag willen broeden maar dat de zolder – om wat voor reden dan ook – daarvoor niet geschikt is? Of hebben ze elders een nestje en komen ze hier alleen fourageren?
   We vragen ons af wat er mis is. Door de verbouwing is er uiteraard veel veranderd. Beide verdiepingsvloeren waren vroeger niet helemaal dicht. De vogels konden zo van beneden in de stal via de open ruimte aan de voorkant (voor de grote staldeuren) naar de zolder vliegen.
   Door het maken van het appartement zijn de verdiepingsvloeren gesloten. Kan dat voor de zwaluwen verschil maken, bijvoorbeeld doordat de luchtstroming in de stal daardoor anders zijn geworden? Of heeft dat er niets mee te maken? Als het appartement af is gaan het ossenoog (d.m.v. een raampje) en het luik dicht en kunnen de vogels alleen nog via het dakluik in- en uitvliegen
   We willen het appartement graag afmaken en houden maar ook heel graag de zwaluwen een veilige broedplaats bieden.
   Hoe kunnen we dit oplossen? Helaas kunnen we niet aan de vogeltjes vragen wat hun probleem is. Weet u een oplossing of kent u iemand die dat misschien weet en kunt u deze vraag doorsturen?
   Half juni komt de eerste huurder; dan zijn we weer in Nederland en kunnen we niet zoveel meer voor de zwaluwen doen. We willen de zwaluwen graag helpen, maar hoe? We kunnen de zwaluwen aan het eind van de zomer toch niet zonder jongen terug naar Afrika laten vliegen?

   Reageer

  Re:ageer