Nieuws - 26 maart 1998

Splinters

Splinters

Splinters
  • Clinton wil partnerrelatie met Afrika, meldde NRC. Kijk, dat is tenminste eerlijk
  • De cijfers wijzen uit dat er meer geweld is, begon op de radio een politieman. Nou ja, er is wat meer agressie... in ieder geval staan de kranten er bol van. En dus werd in Ede een groot congres gehouden over veiligheid op straat. Maar is het nu echt een probleem?
  • Het feit dat nouveaux riches, lieden die vroeger arm waren en nu ineens rijk, pandjes kopen in dure exclusieve oorden ver weg is eenvoudig te verklaren: compensatiegedrag voor een arme jeugd. Dit schrijft een psychodinges in NRC. Maar waarom gaan de oude rijken daar dan wonen?
  • Op de voorpagina van De Gelderlander mag een enthousiaste Eric Goewie vertellen over fris bloed dat gaat stromen door het xyleem van de plantaardige sector van de LUW. Dat ie zelf een halve plek kwijt raakt lijkt hem niet te deren. Op de binnenpagina's duikt echter toch een pr-nightmare op, want De Gelderlander kopt daar: Ecologische hoogleraar op zijspoor gezet
  • Tenminste elke zeven jaar van baan verwisselen! Weet u nog, dat voorkwam vastroesten, burned out-syndromen en bevorderde de creativiteit. Hoe vaak hebben we het personeelsbazen en bestuurders niet horen zeggen - vooral in tijden van bezuinigingen overigens. Nu blijken werknemers, dankzij de gunstige arbeidsmarkt, en masse te gaan jobhoppen en is het weer niet goed. Werkgevers buigen zich over de prangende vraag: Hoe houden we ons personeel vast. Uit een artikel over dit onderwerp in NRC blijkt overigens dat ze vooralsnog mensen niet met hogere salarissen willen binden. Het moet gaan om de kwaliteit van de baan. Daar komen ze nog wel van terug
  • Hetzelfde artikel meldt terloops dat de grote werkgevers afspraken zouden hebben over startsalarissen van academici. Is de Europese Unie op de hoogte van deze kartelvorming?
  • Wat een bof, iedereen prof! Deze slogan wordt in Delft bewaarheid: een aio wordt junior professor, een universitair docent gaat assistent professor heten, een hoofddocent wordt associate prof en de prof wordt full professor. Hoeveel beleidsambtenaren zouden zich het hoofd hebben gebroken over dit systeem?