Wetenschap - 27 juni 1996

Spinozaprijs voor drie top-onderzoekers

Spinozaprijs voor drie top-onderzoekers

Drie topwetenschappers hebben van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een miljoenenprijs toegekend gekregen. De zogenaamde Spinozaprijs is in geld de belangrijkste prijs voor Nederlandse wetenschappers. Onderzoekfinancier NWO kent de prijs voor het tweede jaar aan enkele onderzoekers toe, als eerbewijs en stimulans voor hun baanbrekende werk.

De drie laureaten zijn: prof. dr J.F.A.K. van Benthem (1949), hoogleraar wiskundige logica aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is verbonden aan de onderzoekschool Logica. Zijn onderzoek heeft ondermeer grote invloed in de taalkunde; prof. dr P. Nijkamp (1946), hoogleraar regionale economie en economische geografie bij de Vrije Universiteit. Hij is ondermeer een pionier in de milieu-economie en is verbonden aan het - nog niet officieel als onderzoekschool erkende - Tinbergen Instituut; en prof. dr G.A. Sawatsky (1942), hoogleraar vaste-stoffysica in Groningen. Hij is wetenschappelijk directeur van de onderzoekschool Materials Science Centre.

Sawatsky krijgt vier miljoen, de andere twee onderzoekers kunnen rekenen op twee miljoen gulden. Het verschil is gebaseerd op de aard van hun vakgebied. Op 10 oktober zal minister Ritzen de prijzen uitreiken.