Nieuws - 12 september 1996

Sojaboon voor westers varken slecht verteerbaar

Sojaboon voor westers varken slecht verteerbaar

Een lokaal varkensras uit Noordoost-China, het Min-varken, verslaat het moderne westerse Landras-varken als het gaat om het verteren van hele, volvette sojabonen, ontdekte de Chinese promovendus Guixin Qin. De verteerbaarheid van sojabonen valt te verbeteren door ze te stomen. Qin toonde aan dat daarbij voor Chinese sojabonen een hogere temperatuur nodig is dan voor Argentijnse. Hij promoveerde op 10 september op zijn proefschrift Processing soybeans of different origins bij buitengewoon hoogleraar dr ir M.W.A. Verstegen van de vakgroep Veevoeding en prof. N. Ma van de Jilin Agrarische Universiteit in China.

Sojabonen hebben een hoge voedingswaarde, maar rauw zijn ze moeilijk te verteren. Niet alleen is het soja-eiwit slecht te benutten, ook loopt het maagdarmkanaal van varkens beschadigingen op. Een stoombehandeling is de goedkoopste manier om schadelijk sojabestanddelen kapot te maken.

Qins resultaten laten zien dat voor soja van verschillende herkomst andere procescondities nodig zijn en dat het voer van Landras-varkens beter behandelde sojabonen moet bevatten dan dat van de Min varkens. Bij de Chinese varkens heeft generaties lang een selectie plaatsgevonden op het verteren van hele sojabonen; bij westerse Landras-varkens niet. Daar is geselecteerd op een hoge productiviteit", aldus Qin.