Nieuws - 23 mei 1996

Sojabonen en citroenen voorkomen kanker

Sojabonen en citroenen voorkomen kanker

Limonene en perillyl-alcohol, twee stoffen die in citrusvruchten zitten, remmen bij proefdieren de activiteit van het zogeheten ras oncogen dat in gemuteerde vorm voorkomt in tumorcellen van de pancreas. Dit was een van de onderzoeksresultaten, gepresenteerd op het congres Food and cancer prevention, van 19 tot 22 mei in de Reehorst in Ede.

Op het congres kwamen verschillende kankeronderdrukkende voedselprodukten aan de orde. Stoffen in ui en prei activeren bij muizen enzymen die verantwoordelijk zijn voor detoxificatie van kankerverwekkende stoffen. En zogeheten isoflavonoiden uit sojabonen remmen borstkanker in ratten.

Ook epidemiologische studies wijzen op de preventieve werking van sojabonen. Bij Aziatische mannen komt prostaatkanker veel minder voor dan bij Europese en Amerikaanse mannen. Dat kan liggen aan het Aziatische menu met meer vezels en minder vet. Maar de Aziaten eten ook meer soja, en de isoflavonoiden daarin lijken op het hormoon oestrogeen dat is betrokken bij prostaat- en borstkanker. De Wageningse epidemioloog dr P. van der Meer schatte op basis van bevolkingsonderzoek dat het eten van veel groenten en fruit de kans op kanker met zeven tot zestien procent vermindert. Wanneer mensen ook niet roken wordt die kans met nog eens zestien procent verminderd.