Nieuws - 9 maart 1995

Shrink

Shrink

Een paar dagen geleden ontmoette ik een psychiater, die mij het volgende vertelde. Hij behandelde een volledig college van bestuur van een universiteit, volkomen in de war van hun eigen krimp-manipulaties. Echter, aangezien er nieuwe richtlijnen voor gezondheidszorg zijn uitgegaan moest hij ze behandelen in de zgn autoanalyzer. Een modern apparaat dat alle functies overbodig maakt. Je stopt de patient erin en het antwoord plus interpretatie komt eruit. Personeel is niet meer nodig. Daarvoor had hij echter de volgende oplossing. Hij stopte een CvB-lid een paar uur in het apparaat en in die tussentijd besprak hij met zijn assistente op de overbodig geworden sofa hun gevoelsleven. Hij zei: Cees je weet niet wat een voordelen dit heeft. Je leert elkaar kennen en de psychische problemen van de patient staan op een velletje papier. Bovendien kun je deze behandeling declareren bij de AWBZ, want wat eruit komt is heel bijzonder." Ik heb de uitkomsten gezien, ongelofelijk! De voorzitte
r wilde zich in het verleden profileren als de ijzeren magere Hein. Kende nu slechts een angst dat het koperen standbeeld dat hij na zijn vertrek wilde zien geplaatst nu reeds van zijn voetstuk gevallen is. Zelfs de varkens lusten de restanten niet. De rector had een andere obsessie. Als calvinist wilde hij altijd graag missionaris worden. Om spiegeltjes en kralen aan de ongelovigen uit te delen. Dus vond hij de LU-missie uit. Maar niemand accepteert de godvruchtige bezweringen meer. De spiegel weerkaatst de waanzin van het toekennen van het gereduceerde normatieve onderzoek aan de leerstoelhouder. Het Dorian-Gray-effect.

Het derde lid had nog grotere moeilijkheden. Hij had net een automobiliteitsbureau opgericht om die 200 personeelsleden die eruit moeten te begeleiden. Laat nou die vervloekte UR uitrekenen dat dat niet klopt. Op basis van de middelsom moeten er maar 160 uit. Foutje! Tenzij er natuurlijk alleen maar lager personeel vanwege alle autoanalyzers de wacht wordt aangezegd. En bovendien kunnen de promovendi als bursaal worden aangesteld om die autoanalyzers te bedienen en te onderhouden. Ideetje! Maar de complicatie treedt op als er ook wp uitmoet, gaat het aantal van 160 naar beneden (1 wp is 11/2 tap) en moet dat automobiliteitsbureau straks nog f. 20.000 per personeelslid terugbetalen. Als de UR zo kritisch is, haal je toch je doelstelling van 200 niet meer. Zijn psyche was helemaal in de war geraakt door zijn verleden als personeelschef. Toen moest de faculteit vechten tegen zijn wens iedereen in vaste dienst te nemen. Maar na omhoog te zijn gevallen gebeurt precies het omgekeerde.

De meest interessante uitkomsten van deze autoanalyse was tweeledig. Het gevoelsleven van de shrink en zijn assistente ontwikkelde zich voorspoedig en de computer tikte in de drie gevallen als eindconclusie: GETIKT.