Wetenschap
Video

Science Café-Praten met wortels (video)  

Omdat huidmondjes nu eenmaal niet geschikt zijn om mee te praten, hebben planten andere manieren ontwikkeld om te communiceren. Professor Harro Bouwmeester van de Universiteit van Amsterdam, vertelt erover tijdens het Science Café vanavond.
Tessa Louwerens

Foto: Shutterstock

Omdat huidmondjes nu eenmaal niet geschikt zijn om mee te praten hebben planten andere manieren ontwikkeld om te communiceren. Professor Harro Bouwmeester van de Universiteit van Amsterdam, vertelt erover deze ondergrondse communicatie tijdens het Science Café vanavond.

De wereldbevolking groeit en het klimaat verandert. Daarom hebben we gewassen nodig die bestand zijn tegen deze veranderingen. Planten die om kunnen gaan met extreme omstandigheden zoals droogte, zilte grond en overstromingen. Maar waar vinden we deze planten? Of moeten we ze misschien zelf maken? En op welke eigenschappen selecteren we dan?

Om deze vragen te beantwoorden moeten we terug naar de basis: de wortels. Dit onzichtbare deel van de plant speelt een belangrijke rol bij de opname van voedingsstoffen en de afweer.

Zie hoe planten wortel schieten in deze Time-lapse video. Beeldmateriaal: Wim van Egmond.

music: www.bensound.com

Wortels spelen ook een rol in de communicatie, legt Bouwmeester uit. Hiervoor gebruiken ze bepaalde signaalmoleculen, zoals strigolactonen. Planten geven deze stofjes af aan de bodem om mycorrhiza schimmels aan te trekken. Deze schimmels groeien op en in de wortels, en helpen de plant om voedingsstoffen zoals stikstof en fosfaat op te nemen uit de bodem. Maar er wordt ook misbruik van gemaakt door planten die parasiteren op de wortels, zoals striga en bremraap. Die weten dankzij deze signaalstoffen dat ze in de buurt van de wortels zijn en hun zaadjes moeten laten ontkiemen. Bouwmeester: ‘Als we weten welke signaalstoffen worden herkend door parasiterende planten, kunnen we bijvoorbeeld selecteren op gewassen die dit type niet maken maar die nog wel schimmels aan kunnen trekken. Dit is niet alleen van belang voor gewassen die op armere bodems groeien zoals in Afrika, maar ook in Nederland waar we in het kader van duurzame landbouw minder willen bemesten.’

Tijdens het Science Café op 22 februari hoor je meer over hoe planten zich aan kunnen passen aan hun omgeving en hoe we deze kennis kunnen toepassen voor landbouw in een veranderende wereld. Vanaf 19:45 kun je aanschuiven in café Loburg. Toegang is gratis.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.