Nieuws - 17 september 1998

Schimmelende barakken vervangen door milieuvriendelijke bungalows

Schimmelende barakken vervangen door milieuvriendelijke bungalows

Schimmelende barakken vervangen door milieuvriendelijke bungalows
Nieuwbouw op Droevendaal nadert aanvang
De SSHW start 1 oktober met de nieuwbouw op Droevendaal. De eerste barakken worden dan gesloopt en maken plaats voor bungalows. Daarom verhuist een aantal bewoners naar een tijdelijk onderkomen. De burgemeester van Droevendaal is tevreden, maar de verhuizende bewoners klagen over de gemakzucht van de kamerverhuurder
Uit de Droevendaalse rimboe doemt een karretje op, beladen met matras, bureau, schoenen en wat plantjes. Een bewoner sleept het karretje voort tot aan de deur van een barak. Deze verhuizing luidt een nieuw tijdperk in op Droevendaal: de nieuwbouw komt eraan
Vanaf 1 oktober verdwijnt de eerste rij barakken in de container en wordt die vervangen door nieuwbouw. De bewoners verhuizen voor die tijd naar vervangende woonruimte. Veelal zijn dat wisselbarakken: oude barakken buiten de nieuwbouwregio. Als alles volgens plan verloopt, zijn de eerste nieuwe barakken - eigenlijk bungalows, want ze worden van steen - in januari 1999 klaar. Dan betrekken de bewoners hun nieuwe huisvesting, waarna een tweede groep verhuizers tijdelijk onderdak krijgt in de wisselbarakken. Zo hoopt de Stichting Sociale Huisvesting Wageningen (SSHW) Droevendaal in drie fasen om te toveren tot een park met 34 nieuwe bungalows, die in totaal 198 huurders kunnen huisvesten
Bewoner Gerald Schut, wilde krullen en blote voeten, heeft zo zijn bedenkingen bij de nieuwbouw. De oude barakken hebben van die dunne wandjes, waardoor je de buurman kunt horen snurken. Dat heeft zo z'n charmes. Die nieuwe bungalows worden veel luxueuzer. Maar juist sober leven zie ik als een waarde. Medebewoner Wessel Janssen reageert: Laat hem maar aanzwammen. De meeste mensen zien wel dat het zo niet door kan. De isolatie is slecht en op veel plaatsen schimmelen de barakken. Die dingen zijn gewoon niet gebouwd om zo lang te staan.
De nieuwbouw daarentegen moet minimaal vijftig jaar mee. Om het risico van leegstand in die periode te beperken, heeft de SSHW gekozen voor een speciaal ontwerp. Als er te weinig animo is voor kamerhuur, kan de SSHW de bungalows in een handomdraai ombouwen tot woningen. Door de invoeging van een muur ontstaan uit een bungalow twee meerkamerwoningen. De SSHW is van plan om al direct vier bungalows als woningen op te leveren
Fietsgereedschap
Maar het nieuwe ontwerp kent meer bijzonderheden. De nieuwe bungalows worden extra zwaar geisoleerd, elk krijgt een zonneboiler en het regenwater dat op het dak valt, wordt verzameld en gebruikt voor de toiletten en de wasmachine
Bovendien komt er op het nieuwe Droevendaal een algemene ruimte. Droevendaal-burgemeester Menno van Zuylen: Dat is een lang gekoesterde wens. Waarschijnlijk wordt een barak in de oude staat hersteld. Daarin komt het kantoor van de huismeester en een ruimte waarin bijvoorbeeld afstudeerfeesten gegeven kunnen worden. We weten nog niet precies wat het gaat worden, maar in ieder geval niet zoiets als een flatkroeg. Misschien gaan we daar ook tuin- en fietsgereedschap opbergen. Daar kan elke bewoner dan gebruik van maken.
Op het nieuwe Droevendaal moeten de huurders wel meer huur betalen. Kostte een kamer in een barak 230 tot 330 gulden, een kamer in een bungalow zal 375 gulden per maand gaan kosten. Desondanks is Menno van Zuylen tevreden. Die bungalows worden iets heel moois en van goede kwaliteit.
Maar hij is sceptisch over het groenplan. De SSHW wil alle groen weghalen, behalve op plaatsen waarvan afgesproken is dat het groen er blijft staan. Wij willen dat al het groen blijft staan en dat het alleen weggehaald wordt op plaatsen waar zieke planten staan of waar de aannemer moet zijn. Daarover onderhandelen we nog met de gemeente en de SSHW.
Kleurplaat
Toch heeft Van Zuylen een goed gevoel over de samenwerking met de SSHW. Het ging in behoorlijke harmonie, ook de samenwerking met de architect en de aannemer. Die hebben hier uitgebreid rondgekeken en hadden echt interesse voor de ideeen van de bewoners. Zo wilde de architect bijvoorbeeld van ons weten wat voor kleuren de bungalows moeten krijgen. Hij zou de kleuren uiteindelijk bepalen, maar toch wilde hij onze voorkeur weten. Toen hebben we een kleurplaat gemaakt en rondgedeeld onder de bewoners met de vraag om die in te kleuren en op te sturen naar de architect. Dat vindt ie vast leuk.
Maar Vincent Schut, die naar een wisselbarak verhuist, heeft een minder goed gevoel over de SSHW. Ik baal van de staat waarin de wisselbarak verkeert. In veel deuren zitten grote gaten en de muren zijn overal beklad. En de SSHW verft niet, dat vertikken ze. Na lang zeuren hebben ze ons een paar potten verf gegeven. Ze maken zich er makkelijk van af, hoor.
Kippen
We gaan niet meer zoveel aan de wisselbarakken doen, reageert adjunct-directeur Jan Harkema van de SSHW, want die staan nog maximaal een jaar. De huurders moeten er normaal in kunnen wonen en wat echt niet kan, daar kijken we naar. Maar het is ook zo dat de bewoners vervangende woonruimte hadden kunnen krijgen op een studentenflat.
Een groepje kippen stuift uiteen als Schut zijn wisselbarak binnenloopt. De deur kon je eerst zo openduwen, ook al draaide je hem op slot. Dat heeft de SSHW na klachten verholpen, maar ik ben zelf de elektriciteit langsgelopen en heb wat schakelaartjes en lampen getransplanteerd van onze oude barak naar hier. Terwijl hij langs de keuken loopt, waar een barakgenoot de muur wit, relativeert hij: Maar het klussen verbroedert wel.