Nieuws - 5 september 1996

Sawa vestigt zich in Wageningen

Sawa vestigt zich in Wageningen

Het ingenieursbureau Sawa consultants for development, dat zich bezighoudt met water- en landgebruik in ontwikkelingslanden, zal in het voorjaar van 1997 een kantoor op het Agro- businesspark betrekken. Sawa zit nu nog in een gehuurd pand in Ede. Met de komst van Sawa komt de start van de tweede fase van het Agro-businesspark in zicht.


De bekendheid van Wageningen was van groot belang voor de locatiekeuze. Ede is in de derde wereld geen begrip, aldus woordvoerder Eshuis van Sawa. Het bedrijf ontstond meer dan tien jaar geleden als een Wageningse werkgroep die werd omgedoopt tot stichting adviesbureau waterbeheer. Sawa heeft ook vestigingen in Cambodja en Mocambique, waar in totaal 35 medewerkers actief zijn.

Voor Sawa, met negen vaste medewerkers, is een kavel op het Agro-businesspark in drie stukken opgedeeld. Volgens de Wageningse wethouder economische zaken en werkgelegenheid, P. Spitteler (PvdA), was dit nodig omdat Sawa te groot is voor het bedrijfsverzamelgebouw Agro-BTC maar te klein voor een hele kavel. Hij is optimistisch gestemd over de verkoop van de resterende kavels op het Agro-businesspark. Op stapel staat de nieuwbouw voor Stoas en Keygene, terwijl Agro-BTC plannen heeft om een restaurant annex vergaderlocatie te bouwen. Spitteler sluit verder niet uit dat het snelgroeiende Meteo Consult binnen afzienbare tijd nieuwbouw zal plegen.

Hij verwacht dat in het jaar 2000 de tweede fase van het Agro-businesspark van start kan gaan. De voortgaande concentratie in de landbouwsector zal steeds meer bedrijvigheid naar Wageningen brengen. Spitteler denkt daarbij bijvoorbeeld aan de vestiging van het produktschap voor de bloembollenteelt, met meer dan honderd werknemers.