Nieuws - 5 september 1996

Samenwerking LUW met Rusland versterkt

Samenwerking LUW met Rusland versterkt

De vakgroepen Plantenfysiologie, Milieutechnologie en Fysische en kolloidchemie krijgen elk twee tot vier ton subsidie van de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO), ter versterking van de bestaande samenwerking met Russische collega's. Met het geld wordt het salaris van de Russische onderzoekers aangevuld, zodat ze zich fulltime aan het onderzoek kunnen wijden. Daarnaast gaat het naar apparatuur voor de Russen, en naar reiskosten.

Dit is de beste vorm van ontwikkelingshulp die er is", reageert plantenfysioloog prof. dr W.J. Vredenberg. Het geld wordt in Rusland besteed en niet hier." Plantenfysiologie ontvangt regelmatig gastonderzoekers van twee Moskouse universiteiten. Waar het biofysisch onderzoek aan fotosynthese en droogte-resistentie in Moskou aanvankelijk op hoog niveau stond, een neveneffect van het onderzoek naar kernenergie en kernwapens, dreigt dit onderzoek nu volledig te stagneren door de economische crisis.

Fysische en kolloidchemie wisselt al jaren onderzoekers uit met het Institute of macromolecular compounds in Sint Petersburg. Ook in het polymeeronderzoek behoren de Russen tot de besten in de wereld. Het samenwerkingsverband, waarbij ook de vakgroep Levensmiddelentechnologie en het zuivelinstituut Nizo in Ede zijn betrokken, richt zich op de fysica van polymeren in voedingsproducten als yoghurts en gels. In het door NWO toegekende bedrag van drie ton zit ondermeer een maandelijkse toelage van vijfhonderd gulden voor drie Russische senior-onderzoekers.