Nieuws - 27 maart 1997

Sala: ambassadeur voor Wageningen

Sala: ambassadeur voor Wageningen

Sala: ambassadeur voor Wageningen
Wageningen doet me denken aan Rotterdam: niet praten maar doen
De recepties zijn voorbij. De eerste raadsvergadering is achter de rug. Na vijf weken is burgemeester Jaap Sala nog steeds enthousiast over zijn nieuwe werkgever. Ik vind Wageningen een juweel van een stad.
In de hoek achter zijn stoel staat een plastiek van een jonge vrouw. Het stenen beeld is een geschenk van de gemeente Brielle. Het verhaal achter het beeld typeert Sala, die wordt omschreven als een ambassadeur, een man met contacten die dingen kan regelen. Brielle had voor de val van de muur een jumelage met het Tsjechische Havlickuv Brod. Toen we een uitwisseling organiseerden mocht de katholieke kunstenaar Prodasky van de comministische autoriteiten niet deelnemen. Ik heb wat brieven geschreven naar het ministerie en de ambassade, zodat we zijn werk toch konden exposeren in Brielle. Hij heeft nog een doopvont verkocht aan de kerk. De gemeente kocht dit beeld.
Hij kijkt de dame aan en zegt: Het drukt voor mij strijdbaarheid uit. Dan schikt hij zich weer in zijn stoel en lacht. Maar in al die tijd dat ze op mijn kantoor staat, heeft ze me nog nooit tegengesproken.
Zijn accent verraadt een langdurig verblijf onder de rook van Rotterdam. Wageningen doet me denken aan die stad. Niet praten maar doen. Typisch voor Wageningen vindt Sala dan ook dat de stad via de kabel snelle toegang tot Internet mogelijk maakt. In Brielle heeft Sala zich al sterk gemaakt voor de elektronische snelweg, echter zonder succes. Ik heb geprobeerd de gemeente op het Internet te krijgen, maar daar wilde de gemeenteraad niet aan. Tijdens mijn afscheid stelde de gemeentesecretaris dat Internet mijn speeltje is. Dat verhaal is een eigen leven gaan leiden. Thuis heb ik overigens wel een provider. Maar ik surf niet zo vaak. Ik heb er te weinig tijd voor.
Wageningen is een levendige stad, vindt de burgemeester. Door de universiteit zijn er veel jonge mensen. Ik heb zelf nooit de status van student gehad, maar ik vind het geweldig om met jonge mensen om te gaan.
Huurwoning
Omdat zijn vrouw nog een baan heeft in Brielle, woont Sala door de week alleen, in een huurwoning aan de Kievitsweide. Hij is nog op zoek naar een geschikte burgemeesterswoning. Nu maakt hij van de nood een deugd, door regelmatig buiten de deur te eten. Zo schoof hij aan tafel bij de bewoners van studentenhuis Beurre Deux, vlak bij het gemeentehuis. Ook KSV heeft bezoek gehad van de nieuwe burgervader. Hartstikke gezellig. Het is belangrijk dat studenten het hier naar hun zin hebben. Die worden later prima ambassadeurs van Wageningen.
Een goede verhouding tussen universiteit en gemeente is volgens de burgemeester noodzakelijk. De wethouders delen die mening, stelt hij vast. Ook het grote aantal werknemers van LUW en DLO in de gemeenteraad is volgens Sala een teken van betrokkenheid. Met vertegenwoordigers van de universiteit heeft Sala al enkele malen contact gehad. Ik heb Karssen al een paar keer gesproken, zowel zakelijk als informeel.
De afstemming tussen gemeente en universiteit is volgens Sala evident op het gebied van de ruimtelijke ordening. De gemeente moet de randvoorwaarden scheppen waarbinnen LUW en DLO de ruimte krijgen. We kunnen natuurlijk niet klakkeloos elk verzoek van de LUW honoreren, maar we moeten wel meedenken. De universiteit kan die medewerking honoreren door bij het bouwen in te zetten op architectonische kwaliteit. Het scheelt nogal of je een doos neerzet, of dat je er wat van maakt.
Arboretum
Wageningen kan meer gebruik maken van de pluspunten die de universiteit met zich meebrengt. Waarom had ik tot voor kort nog nooit van het arboretum gehoord? Zonder van Wageningen meteen een massale toeristenplaats te maken, kunnen er best wat meer bezoekers komen. Zeker in de zomer, als veel studenten weg zijn.
Bij zijn aantreden deed Sala de plechtige belofte om naast zijn baan als burgemeester geen betaalde nevenfuncties te aanvaarden. Als burgemeester moet je onafhankelijk kunnen opereren. Je moet tussen de partijen staan. Ook in de Wageningse politiek wil Sala zijn handen vrij houden. In Brielle had hij gevoelige onderwerpen in zijn portefeuille, zoals Economische zaken. Hij is in Wageningen verantwoordelijk voor onder andere algemeen-bestuurlijke zaken, jumelages en de viering van 4 en 5 mei. Dat ziet hij niet als een achteruitgang. Ik ben juist blij dat ik hier geen politiek gevoelige portefeuille heb. Die passen beter bij een wethouder.
In hoeverre is die onafhankelijkheid te rijmen met Sala's actieve rol in de Partij van Arbeid? In het Nederlandse bestel is het nu eenmaal zo dat je alleen burgemeester wordt als je lid bent van een politieke partij. De laatste partijloze burgemeester is een paar jaar geleden verdwenen. Ik heb het dus aan mijn partij te danken dat ik zo'n interessante functie mag vervullen. Ook voor de stad is het positief als een burgemeester zijn politieke netwerk in stand houdt.
Kan Sala zijn politieke contacten ook inzetten ten gunste van de universiteit? Ik kan alleen zeggen dat ik mijn best zal doen. Ik weet dat de Nederlandse regering het belang ziet van de brainport Wageningen. Laatst heb ik minister Ritzen kort gesproken en binnenkort gaan we weer eens praten. Met DLO en LUW maak ik een afspraak om te kijken wat de regering voor hen kan doen.