Nieuws - 22 februari 1996

STW bezorgd over onderzoeksbeoordeling

STW bezorgd over onderzoeksbeoordeling

De Stichting Technische Wetenschappen (STW) wil dat universiteiten technische onderzoeksgroepen niet alleen beoordelen op wetenschappelijke publikaties en citaties in wetenschappelijke tijdschriften. Volgens de stichting, die bij het verdelen van onderzoeksgeld originaliteit als criterium hanteert, moet voor technische groepen de gebruikswaarde van de onderzoeksresultaten tenminste zo zwaar tellen. Dit schrijft STW in een brief aan het college van bestuur.

De stichting onderzocht een aantal belangrijk technische vondsten en merkte dat de namen van de uitvinders nauwelijks terug te vinden waren in de wetenschappelijke tijdschriften. Soms wordt er helemaal niet gepubliceerd, maar worden de resultaten wereldwijd verspreid via artefacten, instrumenten, materialen of computerprogramma's."

De vaste commissie wetenschap (vcw) heeft de brief ter kennisneming aangenomen. De Landbouwuniversiteit beschouwt bibliometrische methoden als slechts een van de criteria, aldus de vcw-secretaris. Onlangs heeft de universiteitsraad besloten dat vakgroepen voor maximaal vijftig procent beoordeeld kunnen worden op maatschappelijke relevantie in plaats van op wetenschappelijke prestatie.