Nieuws - 23 november 1995

SSHW wil woningen voor forensen

SSHW wil woningen voor forensen

De Stichting Sociale Huisvesting Wageningen heeft vorige week, tijdens een discussieavond over het gemeentelijke huisvestingsbeleid, aandacht gevraagd voor de positie van forensen. Die groep bedraagt circa zestig procent van de werknemers.

De gemeente hecht sterk aan de doorstroming van huurders uit Wageningen. Die kunnen met voorrang goedkopere koopwoningen (130.000 tot 170.000 gulden) betrekken, bijvoorbeeld in de nieuwbouwwijk Noord-West. Daarmee komt een verhuisketen op gang. In de relatief dure eengezinshuurwoning die de kopers achterlaten, trekken Wageningse flatbewoners. Hun flats komen vervolgens beschikbaar voor starters op de woningmarkt. Volgens SSHWdirecteur ir P.J.W. Duyx worden daarmee forensen die zijn aangewezen op goedkopere koopwoningen buitenspel gezet, Het gekke is dat Wageningen bedrijven wil vasthouden en zelfs aantrekken. Bedrijven vinden het huisvestingsklimaat altijd heel belangrijk. Dan moet je bijvoorbeeld zorgen dat de helft van de goedkopere koopwoningen voor forensen is en de andere helft voor Wageningers."

Gemeentevoorlichter S. Aarden erkent dat Duyx gelijk heeft. Maar Wageningen heeft gekozen voor de doorstroming op de woningmarkt, om de huisvesting van Wageningse jongeren en erkend asielzoekers en de effecten van gezinsverdunning op te vangen. Overigens is de mogelijkheid om in Wageningen te wonen in de vrije sector niet beperkt. Het gaat dan om woningen met een prijs van meer dan 250 duizend gulden.