Nieuws - 26 september 1996

Ritzen geeft onderzoeksgeld terug zonder dat het iets kost

Ritzen geeft onderzoeksgeld terug zonder dat het iets kost

Acht universiteiten krijgen onderzoeksgeld terug dat minister Ritzen hen de afgelopen vier jaar onthouden heeft. Maar ze worden er nauwelijks wijzer van, want Ritzen kort hen tegelijk op wat zij in de toekomst krijgen. De maatregel geldt niet voor de Landbouwuniversiteit, omdat die door het ministerie van Landbouw wordt gefinancierd.

De Raad van State sprak in juni uit dat Ritzen in 1992 ten onrechte besloten had acht universiteiten onderzoeksgeld af te nemen. Het besluit werd door de raad vernietigd en Ritzen moest het geld - een bedrag dat in vier jaar tijd opgelopen is tot negentig miljoen gulden - teruggeven.

De kwestie sleept al sinds 1992. Ritzen besloot toen vier jonge universiteiten (Tilburg, Rotterdam, Maastricht en Twente) meer onderzoeksgeld te geven. De historisch gegroeide omvang van hun onderzoekbudgetten was volgens hem gaan achterlopen bij hun studentenaantal. Het geld dat hij nodig had om dat recht te zetten, haalde hij weg bij de acht andere universiteiten. Dat geld geeft Ritzen dus nu terug, zonder dat de universiteiten daar wijzer van worden.