Wetenschap - 5 januari 1995

Risicogroepen hart- en vaatziekten moeten

Risicogroepen hart- en vaatziekten moeten

Uit een onderzoek onder zestig mensen die alledaagse, qua vetzuursamenstelling nauwkeurig bekende, voedingsmiddeln aten is duidelijk geworden dat stearinezuur, dat ontstaat als de dubbele bindingen in linolzuur worden opengebroken, geen gunstige invloed heeft op de cholesterolspiegel. Het zogenaamd hydrogeneren van linolzuur levert dus geen alternatief op voor de zogenaamde harde'vetten. De tussenstap, zogenaamde transvetzuren, verhogen wel het zogenaamde lipoporteinegehalte in het bloed en daarmee het risico op coronaire ziektes.

Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van P.L. Lock die op 11 januari promoveert bij de hoogleraren, dr J.G.A. Hautvast en dr M.B. Katan.

Ook andere verzadigde vetzuren bleken een negatief effect te hebben op het cholesterolgehalte en op de verhouding tussen de verschillende cholesteroltypen in het bloed.

Zijn conclusie is dat dieetbehandelingen en algemene maatregelen erop gericht moeten zijn op een verminderde consumptie van zowel trans- als verzadigde vetzuren. In praktijk betekent dit dat mensen met een hoge kans op coronaire ziekten het gebruik van harde vetten dienen te vermijden en meer koolhydraten of onverzadigde olien in voeding moeten opnemen.