Wetenschap - 16 november 1995

Reiscompensatie voor in buitenland verblijvende studenten

Reiscompensatie voor in buitenland verblijvende studenten

Nederlandse studenten die in het buitenland studeren kunnen, volgens onderwijs minister Ritzen, vanaf februari 1996 kiezen tussen een OV-kaart of een reiskostenvergoeding van 91 gulden per maand.

De nieuwe regeling is voordelig voor studenten die buiten het Erasmusprogramma een tijdje naar het buitenland gaan en volgens de huidige regels geen aanspraak kunnen maken op een vergoeding voor het niet kunnen gebruiken van de OV-kaart. Erasmusstudenten kunnen sinds afgelopen zomer al geld terug vragen voor hun vervoerkaart.

Voor studenten die net over de grens een opleiding volgen is de nieuwe regeling echter ongunstiger, omdat ze nu van beide regelingen profiteren.

Het is nog niet duidelijk of studenten die een tijdje in het buitenland hebben gestudeerd evenals Erasmus-studenten met terugwerkende kracht een vergoeding kunnen vragen. De advocaat van de Landelijke studentenvakbond (LSVb) onderzoekt nog de mogelijkheden van een kort geding.

Een woordvoerder van de LSVb raadt studenten die voor hun studie in het buitenland zijn geweest een aanvraag in te dienen. Informatie hierover is beschikbaar bij de plaatselijke studentenbonden. In Wageningen is dat de WSO.