Nieuws - 7 maart 1996

Rap, rap, tekst spuwen

Rap, rap, tekst spuwen

Osdorp Posse

Op donderdagavond half elf is het muisstil bij Unitas, maar de zaal is barstensvol. Het wachten is op de Osdorp Posse, momenteel de rapgroep van Nederland. De voortrekker van de Nederhop-scene is erg populair; de zaal was binnen de kortste keren uitverkocht. Het publiek, overwegend studenten, achterin de zaal wat scholieren, begint ongeduldig te worden - waar blijven Def P, Seda, King en IJsblok? Dan staan ze er opeens. Hallo Wageningen! We hebben vanavond zwaar getafeld en dat komen we nu over jullie uitstorte."


De beatbox spuwt ritme, de Posse spuwt teksten. Voor in de zaal gaat iedereen gelijk uit zijn dak en de eerste vrijwilligers beklimmen het podium om een stage-dive te maken. Na het tweede nummer bedankt de Posse het publiek voor de grote opkomst. We hebben gehoord dat we vanavond zware concurrentie hebben. Verderop de hoek schijnt de broer van Jimi Hendrix te spelen." Een geintje, gericht aan Curtis Knight, ontdekker van Hendrix en vanavond spelend in 't Gat.

Dan weer rap, rap, teksten spuwen. Nauwelijks verstaanbaar, maar toch schreeuwen bezoekers driftig mee, een hand omhoog, de wijsvingers naar voren. Voorin kolkt de massa.

Dan acht de Osdorp Posse de tijd gekomen om het publiek te provoceren. Je kent dat wel; jullie in Wageningen, met die universiteit, zijn boeren en wij komen uit de stad." Na wat tegenwerpingen uit het publiek maakt hij het goed. Ach joh, we zijn allemaal een doodgewone boerenlul."

...Een baseballcap is mijn neukende kroon
Osdorp het paleis waar ik in woon
Mijn paleistuin is een neukende stoep
Ik heb geen blauw bloed, alleen bruine poep

...Ik viel nooit op tussen de leerlingen op school
En nou ben ik opeens een fokking rapidool
Ik doe wat optredens voor de gein en voor de rekening
En opeens willen mensen mijn handtekening

...Want ik ben een doodgewone boerenlul
En ik kick niet echt op die flauwekul
Ik doe gewoon m'n huishouden en m'n boodschappen
Het gewone leven waar ik niet aan wil ontsnappen
De mensen in mijn buurt heten gozers en wijven
En dat zijn de mensen waar ik tussen wil blijven

...Nooit in mijn leven heb ik iets voor niets gekregen
Zelfs om meisjes zat ik altijd al verlegen

...Ik hoef geen snollen die kicken op bekendheid
Want die doen hun poten voor elk andere vent wijd
Geef mij een meisie dat echt bij me past
Die me kan laten lachen en me af en toe verrast
Mijn ideale vrouw is niet een opgefokte griet
Een wijf zonder karakter interesseert me niet

...We zijn allemaal een doodgewone boerenlul
Dus kom niet naar ons toe met je flauwekul

Inmiddels is Unitas een sauna geworden. Weet je wat koel is", roept Def P. Een spijkerbroek, en de koningin." Hij gaat freestyle rappen over de koningin in spijkerbroek. Kontje rijmt op hondje. En:

De koningin wil weleens iets rots doen
En ze geeft Claus een vette zoen

Deze improvisatie maakt veel indruk op het publiek. Het gejuich zwelt nog meer aan, de stage-divers staan in de rij. Aan het plafond hangen inmiddels zweetdruppeltjes. Het publiek begiet elkaar met bier om het hoofd koel te houden en ook de Posse maakt een beugelflesje los om de voorste rijen te besproeien. We houden van bier en joints. Hebben jullie soms last van... stress?" En dan gaat het weer rap, rap, tekst spuwen.

Bij deze temperatuur moet ik denken aan het naaktstrand. En op het naaktstrand zie ik.... billeballebilleballebilleballebilleballebille...", rapt Def P in razend tempo. Daarna speelt de Posse een oud nummer: moederneukende politie.

Leer 's de smeris wat eer is want weer is de smeris
Die kijkt op je neer alsof ie meer is
Leer 's de smeris wat eer is dit keer is de smeris
Degene die weer 's verkeerd is

Het publiek raakt vermoeid; de pogo in de sauna eist zijn tol. De een hapt naar zuurstof, de ander in bier. Het gejoel duurt korter, de vingertjes naar voren blijven vaker uit. De Posse heeft nog een nummertje van Urban Dance Squad op de bandrecorder en overtreft het origineel niet. Dan zegt de band: mazzel.

Ondanks de geringe herrie komen ze daarna nog twee nummertjes doen. Daarbij een primeur: de Osdorp Posse komt met metal op de nieuwe, vijfde cd. Dan valt het doek. Vijf over half twaalf, zegt de klok. Ze hebben drie kwartier gespeeld, bijzonder rap.

Het publiek vlucht naar het halletje, waar nog wel zuurstof is. Bezoeker Harry vond het erg gaaf. Grappig ook dat zo'n Def P, die overdag op kantoor schijnt te werken bij een of ander groot bedrijf, dan 's avonds zo uit zijn dak kan gaan met de Posse en alles wat ie meemaakt en vindt, ongezouten kan uiten.

De Posse neemt inderdaad geen blad voor de mond. Nog vragen voor die gasten? In de kleedkamer zitten ze, languit, gezellig te babbelen, biertje in de hand, een vrouwelijke fan aan de arm. Ach, ze zijn wel duidelijk.

Ik doe wat ik denk dat het beste is
Dus probeer me niet te pesten of te testen miss
Want ook al ben ik dan zo hetero als wat
Mij maak je niet meer gek met een paar tieten lieve schat