Nieuws - 26 september 1996

Raad wil invloed op fusie LUW-DLO

Raad wil invloed op fusie LUW-DLO

De universiteitsraad wil voortaan vooraf met het college van bestuur overleggen over de punten die het college bij minister Van Aartsen inbrengt in de onderhandelingen over de fusie met DLO. Tot nu toe is dat onvoldoende gebeurd, vindt de universiteitsraad; hij verdenkt het college ervan informatie achter te houden.


In het kabinetsstandpunt over Peper ziet de universiteitsraad te weinig van haar ideeen terug. Volgens rector prof. dr C.M. Karssen is er echter nog helemaal geen sprake van onderhandelingen. De minister van Landbouw moet eerst de discussie in de Tweede Kamer, in oktober, afwachten.

Onderhandelingen vinden volgens Karssen pas plaats in het voorjaar van 1997. Voor die tijd wil de LUW samen met DLO zelf plannen ontwikkelen om de fusie voor te bereiden. Prof. dr ir R. Rabbinge, prof. dr ir J.D. van der Ploeg, prof. dr A. Kuyvenhoven en prof. dr ir E.W. Brascamp nemen van LUW-zijde als denktank deel aan de voorbereiding van de plannen.

Dr H.G.J. Gremmen van Progressief Personeel vindt echter dat de universiteitsraad niet achter de feiten aan moet lopen, maar mee moet lopen door zelf een visie te ontwikkelen". Hij wil daarom een klein deel van de raad als klankbordgroep bij het proces betrekken. Rector Karssen ziet dat helemaal niet zitten. Volgens hem hoort de universiteitsraad niet bij de beleidsvoorbereiding betrokken te zijn. Zo zit de democratie niet in elkaar." Het eindrapport van de denktank wil Karssen wel met de universiteitsraad bespreken.

De raad hield echter voet bij stuk. Zonder deelname aan de visie-ontwikkeling van de denktank kan de raad met een eigen visie komen en deze naar de Tweede Kamer sturen, dreigden enkele fracties. In een commissie van de raad praten de partijen binnenkort verder.